زیبایی ظاهری کمنظیر کفپوشهای لمینتی در کنار طول عمر بالا و نصب نسبتاً سریع باعث شده تا به انتخابی ایدهآل برای پوشش کف اتاقهایی از خانه که رطوبت زیادی ندارند، تبدیل شوند. بیشتر اوقات ما ترجیح میدهیم تا مراحل نصب را به یک نصاب حرفهای بسپاریم. هرچند اگر اهل چالشهای تازه و انجام کارهای فنی باشید، خود شما هم میتوانید این کفپوشها را نصب کنید. کافی است پیش از شروع دانش فنی لازم را کسب کنید. برای نصب کفپوش لمینت برخلاف سنگ و کاشی به یک لایه زیرین احتیاج دارید.
لایه زیرین لمینت چیست؟
کفپوش لمینت بر خلاف کاشی و سرامیک نسبت به رطوبت حساس است. به همین دلیل است که همانطور که در طراحی آشپزخانه با چوب باید به رطوبت و حرارت موجود در آشپزخانه حساس باشید، لمینت هم نسبت به رطوبت حساس است. یکی از راههای مقابله با رطوبت نصب اصولی کفپوش است.
به طور کلی اگر بخواهید کفپوش لمینت را به شکل اصولی نصب کنید باید یک لایه در زیر آن قرار دهید. لایه زیرین یک پد نرم است که معمولاً از یک جنس پلیمری مانند PVC یا پلیاتیلن ترفتالات (PET)، فوم، چوب پنبه یا نمد ساخته میشود و پایداری و ضخامت بیشتری در کفپوش ایجاد میکند.
هدف از استفاده از لایه زیرین، جلوگیری از انتقال رطوبت از زمین است. این لایه باعث جذب شوک و جلوگیری از نفوذ آب در کفپوش لمینت میشود و در نتیجه عمر مفید کفپوش را بهبود میبخشد. علاوه بر همه این موارد لایه زیرین باعث صاف ماندن تختههای لمینت و اتصال بهتر آنها میشود. در نتیجه کفپوش در زیر پا یکدستتر احساس میشود. به طور کل دو نوع لایه زیرین در کفپوشهای لمینت به کار میرود که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.
لایه زیرین چسبیده به لمینت
در برخی انواع لمینت لایه زیرین به خود لمینت چسبیده است. در این صورت دیگر لازم نیست یک لایه به زیر لمینت اضافه کنید. در چنین مواردی اضافه کردن لایه اضافه حتی ممکن است از کیفیت کار کم کند. نصب این مدل از کفپوش لمینت راحتتر است. میتوانید برای سبک طراحی داخلی سنتی کفپوش لمینت با ظاهر چوبی یا سنگی را انتخاب کنید که هماهنگی بیشتری با این سبک دارند.
لایه زیرین جدا
اگر لایه زیرین به خود لمینت نچسبیده بود، باید آن را به صورت جداگانه تهیه کرده و نصب کنید. ضخامت این لایه بین ۶ تا ۸ میلیمتر است و باعث جذب صدای ناشی از راه رفتن بر روی لمینت میشود. هرچند استفاده از این لایه اضافی باعث اضافه شدن هزینهها و طولانیتر شدن مرحله نصب میشود.
دلایل طراحی لایه زیرین در نصب لمینت
برای این که مطمئن باشید استفاده از لایه زیرین به کیفیت بالاتر کفپوشهای شما کمک میکند، بهتر است درباره مزایای آن بیشتر بدانید:
- ایجاد احساس نرمی بیشتر در زیر پا
- جذب صدا در هنگام راه رفتن
- کمک به جلوگیری از نفوذ رطوبت
- کمک به نصب بهتر تختهها
- ایجاد سطح صاف برای نصب کفپوش
چرا وجود لایه زیرین در کفپوش لمینت لازم است؟
به طور کل تعمیر کف خانه هم هزینه بسیاری در پی دارد و هم به زمان نیاز دارد. دانستن ترفندهای تغییر طراحی داخلی خانه و دکوراسیون میتواند تا حدودی زمان و هزینه شما را بهینه کند. وقتی شما میخواهید برای خانه خود یک کفپوش تازه داشته باشید، به این موضوع فکر میکنید که این کار را طوری انجام دهید که تا چند سال دیگر به بازسازی دوباره نیاز نداشته باشید. در ادامه درباره هرکدام از دلایلی که باعث میشوند استفاده از لایه زیرین در طول عمر و کیفیت کفپوش لمینت مؤثر باشد، به طور جداگانه توضیح خواهیم داد.
اصلاح ناهمواریهای جزئی در کف
جنس کفپوش لمینت به طور کل نازک است. به همین دلیل لازم است که کف زمین هنگام نصب لمینت صاف باشد. اگر لمینت بر روی زمین ناصاف نصب شود، بهمرور صداهای اضافه و جیرجیر پیدا میکند. به همین حتماً ابتدا سوراخها و ناهمواریهای بزرگ را با مواد مخصوص بپوشانید و برای برطرف کردن ناهمواریهای جزئی از لایه زیرین استفاده کنید.
ایجاد حس نرمی هنگام راه رفتن
برخلاف چوب و پارکت، کفپوشهای لمینت انعطافپذیری بسیار کمی دارند. لایههای زیرین باکیفیت مانند فوم کمی حالت ارتجاعی دارند و منعطف هستند. در نتیجه هنگام راه رفتن کمی جمع شده و سپس به حالت اولیه خود بازمیگردند. این موضوع باعث میشود راه رفتن شما احساس نرمتری داشته باشد. اگر میخواهید حس راه رفتن خود را به حس قدم زدن روی چوب نزدیک کنید، لایه زیرین از جنس نمد متراکم انتخاب خوبی خواهد بود.
جذب صدای اضافه
ضخامت کفپوشهای لمینت به زحمت از ۱۲ میلیمتر تجاوز میکند. در نتیجه انتقال صدا از آنها در مقایسه با چوب بسیار راحتتر است. استفاده از لایه زیرین، بهویژه لایه نمدی، بهعنوان عایق صدا و حرارت مفید خواهد بود. هرچند با وجود لایه زیرین هم در کفپوشهای لمینت صدا بیشتر از کفپوشهای دیگر مانند چوب منتقل میشود.
کنترل رطوبت
در صورتی که کفپوش لمینت بدون لایه زیرین نصب شود، ممکن است در مدت زمان کوتاهی رطوبت از سطح زیرین به کفپوش نفوذ کرده و باعث خسارت شود. در این صورت سطح کفپوش حالت پفکی پیدا میکند و بلند میشود. این مشکل نهتنها ممکن است باعث ایجاد خسارت در کف شود؛ بلکه میتواند محیط رطوبتی و باکتریایی ایجاد کند که برای سلامتی افراد مضر است. یکی از شیوههای بسیار مهم در کنترل رطوبت، استفاده از لایه زیرین برای کفپوشهای لمینت است.
درست است که استفاده از لایه زیرین به افزایش طول عمر کفپوشهای لمینتی کمک میکند؛ اما برای نو نگه داشتن کفپوش لمینیتی بهتر است رطوبت و حرارت زیاد را از آن دور نگه دارید. اگر اهل مراقبت کردن نیستید یا فرزندان کوچک دارید، شاید بهتر باشد در جاهایی مانند آشپزخانه از کفپوش وینیل استفاده کنید که نسبت به رطوبت، حرارت مقاومتر است.
چه وقت احتیاجی به لایه زیرین در کفپوش لمینت نیست؟
لایه زیرین برای ایجاد یک سطح صاف و مناسب، کاهش نویزهای صوتی، تعدیل دما، جلوگیری از نفوذ رطوبت و حفظ کیفیت و عمر مفید کفپوش لمینت بسیار مفید است. در نتیجه بهتر است استفاده از این لایه را نادیده نگیرید. تنها در یک صورت استفاده از لایه زیرین مفید نخواهد بود، آن هم زمانی است که بر روی خود لمینت یک لایه زیرین چسبیده وجود دارد. در این صورت لایه زیرین اضافه ممکن است حتی به ضرر شما تمام شود و باعث ضعیف شدن چفت تختههای لمینت شود.
هزینه؛ مسئله اساسی لایه زیرین لمینت
هزینه لایه زیرین به مواردی مانند جنس لایه، متراژ محل نصب لمینت و ضخامت لایه زیرین بستگی دارد. به طور کل ممکن است به اندازه ۱۰ تا ۳۰ درصد از هزینه کفپوش شما به لایه زیرین تعلق داشته باشد. اگر میخواهید بالاترین کیفیت را داشته باشید، ناچارید بیشتر هزینه کنید. اما اگر قرار است از لمینت در جایی مانند انبار استفاده کنید که اساساً عایق صدا بودن اهمیت زیادی ندارد میتوانید از لایههای زیرین ارزانتر استفاده کنید و هزینههای خود را به مقدار قابلتوجهی کاهش دهید.