طراحی داخلی سنتی درست مانند نام آن معنا و مفهوم سادهای دارد؛ یک سبک دکوراسیون کلاسیک، گرم، آرامشبخش و خیلی نوستالژیک که ریشه در سنتهای گذشته دارد و در عین حال محدود به هیچ دوره زمانی خاصی نیز نمیشود.
سبک طراحی داخلی سنتی چیست؟
در سبک شناسی طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی داخلی سنتی سبک محبوبی از دکوراسیون است که عمدتاً تلفیقی از سبک دکوراسیون اروپایی در قرن هجدهم و نوزدهم و تصورات مرسوم از ظاهر خانه است.
در این سبک از طراحی دکوراسیون خانه، زمان و مکان به هیچ عنوان معنا ندارد؛ اما در عین حال، نمیتوان آن را سبکی بیش از حد فانتزی دانست. انواع مبلمان، منسوجات، پالتهای رنگی و دکور مورد استفاده در این سبک از دکوراسیون که بر اساس سنت انتخاب میشوند، به تاریخچهای اشاره دارند و چیزی فراتر از ترند روز دنیا هستند. به عنوان مثال، طراحی اتاق خوابی با سبک سنتی ممکن است شامل دیوارها و المانهایی با رنگ خنثی باشد. دیوارکوبهای چوبی با مبلمان روکش شده، تختخوابهای چوبی و بلند، چراغهای رومیزیِ یکشکل، یک دراور چوبی، یک صندلی راحتی روکشدار و احتمالاً یک نقاشی منظره روی دیوار.
خاستگاه سبک طراحی داخلی سنتی
طراحی داخلی سنتی در قرن بیستم و پس از جنگ رواج یافت و منشا آن زمانی بود که مردم سعی داشتند از سنتهای دکوراسیون دیگر کشورها در اروپا و در قرن 18 و 19، به ویژه انگلستان و فرانسه الهام بگیرند و خانههای خود را طراحی کنند.
طراحی داخلی سنتی خیلی زود جای خود را میان دسته گستردهتری از مردم جا باز کرد و این در حالی بود که در آن زمان مد و توجه به ترند روز دنیا، خیلی بیشتر از هر زمان دیگری خود را نشان میداد. در حالی که طراحان دکوراسیون در اواسط قرن بیستم و پس از جنگ، از روشهای جدید برای تولید مبلمان و اشیاء خانگی نوآورانه با استفاده از مواد جدید استفاده میکردند، اما طرفداران طراحی سنتی در همان زمان تلاش خود را میکردند تا با استفاده از همان روشهای خلاقانه، وسایل قدیمی و کلاسیک را بازسازی و از آنها در دکور خانهها استفاده کنند. طراحی سنتی تا سال 1980 و زمان ظهور پست مدرن، به درخشش خود به عنوان یکی از سبکهای پرتقاضا ادامه داد، اما در این میان و با ظهور جنبشهای کوتاه مدت مانند طراحی ممفیس، این سبک دکوراسیون کمی به چالش کشیده شد. اما با این حال، طراحی دکوراسیون سنتی هیچ وقت از مسیر محبوبیت خود خارج نشد و همیشه طرفداران خاص خود را داشت.
در حال حاضر بسیاری از مردم جهان در خانههایی بزرگ میشوند که میتوان آنها را خانههایی سنتی دانست. این در حالی است که بسیاری از مردم در یک فضای سنتی که با المانهای مدرن بهروز شده زندگی میکنند و در این فضاها بیشتر احساس راحتی میکنند. مسلما هدف از طراحی خانه با سبک سنتی خلق اثری شگفتانگیز نیست، بلکه به وجود آوردن محیطی آرامشبخش برای زندگی خانوادگی است که در بهترین حالت شیک، راحت و مینیمال باشد. در بدترین حالت نیز، خانهای با دکور سنتی میتواند خسته کننده، قدیمی، تاریخ مصرف گذشته و بدون روح باشد.
طراحی سنتی در دنیای امروز
فقط به این دلیل که طراحی سنتی ریشه در سنت دارد به این معنی نیست که نمیتوان آن را تغییر داد و نباید به مرور زمان مشمول تغییر شود. بسیاری از طراحان داخلی، این روزها با الهام گرفتن از سبک سنتی، ایدههایی جذاب در دکوراسیون خانه به وجود آوردهاند. بسیاری از خانههای سنتیِ امروزی دارای عناصر مدرنی مانند آشپزخانههای بزرگ و فضاهایی با پلان باز هستند. طراحان کنونی ایدههایی از طراحی سنتی، رنگهای جسورانهتر و مبلمان و وسایل دکوری قدیمیتر را به کارهای خود اضافه کردهاند تا بتوانند هم سبکی کلاسیک در خانه به وجود آورند و هم مدرن بودن آن را حفظ کنند. ترکیبی از طراحی سنتی و معاصر، یعنی سبک ترانزیشنال به یک دسته بندی دکوراسیون داخلی تبدیل شده است.
ویژگیهای کلیدی در سبک طراحی داخلی سنتی
- مبلمان، دکور و هنر استفاده شده در این سبک طراحی ریشه در طراحی اروپایی عمدتاً از قرن 18 و 19، به ویژه در انگلستان و فرانسه دارد.
- طراحی دکوراسیون در این سبک، عمدتا بر اساس سبکهای قدیمی است، اما تغییر و استفاده از جزئیات دیگر سبکها نیز در آن دیده میشود.
- اتاقها در این سبک به گونهای طراحی میشوند که کاربردی، مناسب خانواده و راحت باشند.
- در این سبک طراحی، تمرکز بر تقارن است و شامل برنامهریزی برای استفادههای کلاسیک از فضا میشود. مبلمان و اشیایی مانند صندلی راحتی یا چراغ، حس خوبی به خانه میدهند و اصلا فضا را شلوغ نمیکنند.
- فضاهای داخلی ممکن است شامل عناصر معماری سنتی مانند گچبری و طاقچه باشند.
- پالتهای رنگی در این سبک طراحی شامل رنگهای خنثی از طیف کمرنگ تا پررنگ میشود.
- کفپوشهای چوبی و مبلمان در این سبک، معمولا تیره هستند.
- دیوارها معمولاً با رنگهای خنثی رنگآمیزی میشوند، اما این احتمال وجود دارد که از کاغذدیواریهای طرحدار ظریف با نقوش سنتی مانند گلدار نیز در این طراحی استفاده شود.
- منسوجات استفاده شده در این سبک به طور کلی خنثی یا با طرحهای ظریف مانند کاغذ دیواری هستند و ممکن است از جنسهایی مانند پنبه، پشم، مخمل، خز و ابریشم در وسایل استفاده شود.
نکاتی در مورد دکوراسیون داخلی سنتی
به چیدمان مبلمان، اولویت دادن به تقارن و انسجام در این سبک توجه کنید تا بتوانید خانهای گرم و در عین حال آسان برای استفادهی اعضای خانواده طراحی کنید. برای این منظور خوب است به نکات زیر توجه کنید:
- پالت رنگی خنثی را انتخاب کنید که در آن رنگهای خاکی یا رنگهای سنگهای زینتی وجود داشته باشد.
- به دنبال وسایلی باشید که از نظر سبک و رنگ با هم هماهنگ باشند، اما با این حال به دنبال این نباشید که تمام وسایل را با هم هماهنگ کنید چرا که به ظاهر کلی خانه آسیب خواهید زد و شبیه به دفتر کار خواهد شد.
- با اینکه میتوانید در انتخاب مبلمان کمی خارج از چارچوب فکر کنید و حتی مدل سنتی انتخاب نکنید، اما با استفاده از اشیاء عتیقه، وسایل قدیمی یا آثار هنری قدیمی که با طراحی کلی خانه هماهنگی دارند، میتوانید به خانه بعد دهید و نباید از انتخاب این وسایل بترسید.
- برای انتخاب طرح و پارچهی مبلمان دقت کنید و طرحهای ظریف، راه راه، گلدار و یا چهارخانه را در نظر داشته باشید.
- میتوانید از وسایل ساده و کلاسیک برای روشنایی مانند آویز، دیوارکوب یا لوستر استفاده کنید.
- قالیهای قدیمی یا فرشهای ایرانی دستبافت با رنگ لاکی، میتوانند انتخابی ایدهآل برای سنتی کردن سبک خانه باشند.
- در مبلمان و وسایل چوبی از رنگ تیره و چوب گردو استفاده کنید و سعی کنید تا کفپوش را نیز تیره انتخاب کنید.
- پنجرهها در این سبک معمولا کلاسیک و چند تکه هستند. بنابراین، با پردههای ساده زیبایی این پنجرهها را دو چندان کنید و از زدن پردههای بسیار شلوغ خودداری کنید.
- از لوازم سنتی مانند رومیزی، شمعدان، نقره عتیقه، ستهای چینی و پارچههای قدیمی استفاده کنید. اما با این حال، دقت کنید که به اندازه و به جا از این وسایل استفاده کنید تا خانه را شلوغ نکنید.
سبک سنتی را میتوانید به عنوان یکی از سبکهای زیبا در دکوراسیون در نظر گرفت، چرا که در خانهای با این سبک میتوان احساس آزادی کرد و در عین حال غرق زیبایی وسایل قدیمی و زیبا شد.
در صورتی که به دیگر سبکهای طراحی دکوراسیون داخلی علاقه دارید به شما پیشنهاد میکنیم که مقالههای زیر را نیز مطالعه کنید: