مشخصات گیاه پوتوس و هر آنچه درباره نگهداری این گیاه باید بدانید

گیاه آپارتمانی پوتوس ‌بی‌شک یکی از آسان‌ترین گیاهانی است که می‌توانید در خانه‌ی خود پرورش دهید، حتی اگر از آن دسته‌ افرادی هستید که یادشان می‌رود گیاه خود را آبیاری کنند. این گیاه رونده برگ‌هایی نوک تیز، سبزرنگ و قلب‌مانند دارد، اما گاهی با رنگهای سبز روشن، زرد یا حتی سفید نیز دیده می‌شود.

با وجود اینکه پوتوس‌ها، محیط‌های روشن و نور غیرمستقیم را ترجیح می‌دهند، اما می‌توانند در محیط‌هایی که چندان در معرض نور خورشید نبوده و تنها از روشنایی لامپ‌های فلورسنت بهره‌مند هستند هم، دوام بیاورند؛ چنین ویژگی‌هایی پوتوس را به گیاهی ایده‌آل برای محیط‌هایی مثل دفتر کار و اتاق خوابگاه تبدیل کرده است و می‌توان گفت نگهداری از گیاه پوتوس آسان‌ترین کار است.

همچنین این گیاه، یکی از انواع گیاهان آپارتمانی تصفیه کننده هوا شناخته می‌شود گه جز گیاهان سبز برای داشتن فنگ شویی خوب به شمار می‌آید، که همین موضوع وجود آن در خانه را ضروری می‌کند.

نام گیاه شناسی Epipremnum aureum
نام رایج پوتوس طلایی، رونده نقره ای، تاروی رونده، رونده شیطانی، پیچک شیطانی  
نوع گیاه رونده
سایز در بلوغ ۱۸۲ تا ۳۰۴ سانتی متر (حداکثر ۹ متر)
قرار گیری در معرض نور خورشید در مکان‌های بیرونی، در سایه یا سایه جزئی و در مکان های داخلی و سربسته در مکان‌های روشن
نوع خاک خاک گلدان با جریان آب خوب
 خاکpH ۶.۱ تا ۶.۵
زمان شکفتن گل‌ها گلدهی ندارد مگر آنکه به وسیله هورمون‌های مکمل خاص تغذیه شود
رنگ گل‌ها گلدهی ندارد
میزان مقاومت ۱۲ تا ۱۰
مقیم مناطق جزایر سلیمان یا سولومون

چگونه گیاه پوتوس را پرورش دهیم؟

گیاه پوتوس

گیاه پوتوس رونده به داربست نمی‌چسبد و به تنهایی می‌تواند وزنش را تحمل و از خود حمایت کند، اما در عین حال می‌توان آنها را طوری رشد داد که به‌نظر برسد دور چیزی پیچیده‌اند. به ‌عنوان یکی از گیاهان آپارتمانی، گونه هایی از گیاه با طول ۹ متر هم رایج است، اما اغلب با طولی بسیار کوتاه‌تر نگهداری می‌شوند. در صورت هرس نشدن، ساقه‌های این گیاهان بسیار بلند می‌شوند و اگر بگذارید خشک شوند، ساقه‌ها شاخ و برگ خود را از دست می‌دهند و تنها زمانی که دوباره رشد کنند برگ‌های خود را به‌دست می‌آورند. اگر می‌خواهید که گیاه پوتوس بلندی داشته باشید، می‌توانید برای نگه داشتن این ساقه ها روی دیوار یا قاب پنجره، از قلاب استفاده کنید. ساقه‌های گیاهان رونده‌ای که به حال خود رها می‌شوند، ممکن است به یکدیگر گره بخورند، بنابراین بهتر است هر ازچندگاهی آنها را از آزاد کرده و در صورت لزوم از هم باز کنید تا بهم ریخته نشود.

با وجود اینکه این گیاه، اغلب به عنوان یک گیاه آپارتمانی پرورش داده می‌شود، اما می‌توانند به صورت دائمی در محیط بیرون از خانه نیز نگهداری شوند. در فصول گرم و تابستان باید درون محفظه نگهداری شوند. آنها با شروع اولین یخبندان می‌میرند، اما می‌توانید در مواقع لزوم آنها را به محیط سربسته منتقل کرده یا با بریدن ساقه، آنها را تکثیر کنید.

پوتوس‌ها اغلب آفت نمی‌زنند اما باید آنها را از شر شپشک آردآلود (انواع حشرات که آفت میوه بوده و بدن آنها از گرد آرد مانندی پوشیده شده است) محافظت کنید. صابون حشرات می‌تواند برای ایمن کردن آنها در مقابل این نوع حشره به کار گرفته شود اما راحت‌ترین روش، پاک کردن گیاه از حشرات با یک گوش پاک کن آغشته به الکل است.

 نور گیاه پوتوس

پوتوس‌ها در محیط بیرون از خانه می‌توانند در مکان‌هایی رشد کنند که سایه یا تاحدی سایه‌ دارند. اما پوتوس‌هایی که در محیط‌های داخلی و سر بسته پرورش داده می‌شوند، مکان روشن با نور غیرمستقیم را ترجیح می‌دهند. گیاهان چند رنگ در صورتی که نور کافی دریافت نکنند طرح و رنگ خود را از دست داده و به رنگ سبز باز می‌گردند. انتقال آنها به محیط روشن، می‌تواند رنگ آن‌ها را به حالت قبلی و چند رنگ خود برگرداند. برگ‌های روشن تر و بی رنگ‌تر، نشان از دریافت نور بیش از حد دارد.

خاک گیاه پوتوس

گیاه پوتوس در خاک طبیعی گلدان که آب به خوبی در آن جریان داشته باشد، رشد می کند.

آب گیاه پوتوس

پوتوس‌ها ترجیح می‌دهند خاکشان بین وعده‌های آبیاری، کاملا خشک شود و در صورتی که دائما در خاک مرطوب نگهداری شوند، ریشه‌هایشان به مرور پوسیده می‌شود. نقاط سیاه رنگ روی برگ‌ها و ریزش ناگهانی برگ، نشان می‌دهد که خاک مدت زمان طولانی، مرطوب بوده است. اجازه دهید گیاه، زمان آبیاری را به شما بگوید، هنگامی که کمی پژمرده به نظر می‌رسد، زمان آبیاری رسیده. اما تا خشک شدن برگ‌ها صبر نکنید، چرا که ممکن است تعدادی از برگ‌ها را از دست بدهید. برگ‌هایی با سر خشک و قهوه ای، به این معنا است که گیاه، مدت زمان طولانی، خشک بوده است.

دما و رطوبت

پوتوس‌ها باید در دمای 10 درجه سلسیوس نگهداری شوند، اما بهترین دما برای آنها، دمای اتاق، یعنی بین 18 تا 25 درجه است. این گیاه رطوبت بالا را دوست دارد، اما از آن‌جایی که تحمل بالایی دارد می‌تواند حتی در محیط هایی با رطوبت کم نیز رشد کند.

کود

گیاه پوتوس به دریافت مواد زیادی نیاز ندارد، اما از آنجائیکه مواد مغذی زیادی در خاک گلدان وجود ندارد، به صورت ماهانه یا هردو ماه یکبار، آنها را با کود گیاهان خانگی مناسب تغذیه کنید.

کاشت و تعویض گلدان

در نهایت، زمانی می‌رسد که گلدان برای پوتوس در حال رشد کوچک می‌شود و شما زمانی متوجه آن می‌شوید که با وجود آبیاری به موقع، باز هم برگ‌های پوتوس پژمرده می‌شوند و این یعنی ریشه‌های گیاه تمام گلدان را پر کرده و فضای کافی برای رشد در اختیار ندارد. در این حالت، محض اطمینان، به آرامی و با احتیاط گیاه را بلند کرده و مطمئن شوید که این اتفاق برای پوتوس‌های شما رخ نداده باشد. در صورتی که گیاه به این مرحله رسیده باشد، می‌توانید آن را در محفظه یا گلدانی که دو سایز بزرگتر بوده و با خاک تازه پر شده منتقل کنید.

هرس کردن

ساقه‌های پوتوس را کوتاه نگه دارید تا شاخ و برگ تمام طول ساقه را پُر کند. اگر ساقه‌ها عاری از برگ شدند، می‌توانید آنها را تا رسیدن به سطح خاک کوتاه کنید تا ساقه‌های جدید رشد کند.

تکثیر

گیاه پوتوس

این گیاه به‌راحتی قابل تکثیر است و تنها با بریدن ساقه و ریشه زایی در آب یا خاک گلدان تکثیر می‌شود. ساقه‌های بریده شده و ریشه‌زایی شده در آب را در اولین فرصت به داخل خاک منتقل کنید تا بتوانند مواد مغذی لازم برای رشد خود را از خاک بگیرند.

انواع گیاه پوتوس

جدای از پوتوس رایج با رنگ سبز تیره، انواع متنوع و مختلفی از گیاه پوتوس با برگ‌های سفید، زرد یا سبز روشن وجود دارند؛ حتی یک نوع پرورشی یا نوع تکامل یافته کشاورزی از این گیاه وجود دارد که برگ‌هایش به رنگ سبز خالص روشن است.

برخی از کولتیوارهای پیشنهادی ازگیاه پوتوس عبارت اند از:

  • «ملکه مرمری» یک نوع بسیار جذاب و زیبا از گیاه پوتوس، با برگ‌هایی به رنگ سفید و سبز است، که نسبت به دیگر انواع پوتوس به نور بیشتری نیاز دارد.
  • پوتوس «مروارید و سنگ یشم»، که برگ‌هایی به رنگ سفید و سبز و نقطه‌های سبز رنگ دارد.
  • پوتوس «نئونی» یکی از انواع این گیاه به رنگ سبز روشن متمایل به زرد است که برای مکان‌های تاریک بسیار مناسب بوده و نمای زیبایی دارد.
  • پوتوس «ابریشم نقره ای» برگ‌هایی ضخیم سبز-طوسی با لکه‌های نقره‌ای دارد که نسبت به کم آبی و نور کم، مقاومت بالایی از خود نشان داده است.

گیاه پوتوس

سمی بودن پوتوس

تمامی بخش‌های گیاه پوتوس، در صورت بلعیده شدن، سمی هستند؛ بنابراین در صورت داشتن حیوانات خانگی مانند سگ یا گربه، بهتر است به این نکته دقت کنید. سمی بودن این گیاه، به علت وجود کریستال‌های کلسیم اوگزالات است، که می‌تواند باعث تحریک لب‌ها، دهان و زبان شود. در صورتی که حیوان خانگی شما، آن را جویده باشد سریعا به دامپزشک مراجعه کرده و در صورت بلعیده شدن آن، توسط کودک یا بزرگسال، سریعا به مرکز کنترل سموم اطلاع داده و به پزشک یا مراکز درمانی مراجعه کنید.

مقایسه با گیاه فیلودندرون

گیاه پوتوس در گل فروشی‌ها، اغلب با گیاه فیلودندرون اشتباه گرفته می‌شود و این به علت شباهت نوعی از گیاه رونده فیلودندرون و برگ‌های قلب شکل آن است؛ گرچه تفاوت ظاهری نیز میان این دو وجود دارد. گیاه پوتوس، برگ‌هایی بزرگتر و موم مانند دارد. از آنجائی که شیوه مراقبت و محیط پرورش هردو مشابه است، سوءشناسایی این دو گیاه، مشکل بزرگی به حساب نمی‌آید.

خرید لوازم و ابزار باغبانی

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.