اگر قهوهخور حرفهای هستید، تفاوت انواع قهوهها را خوب میدانید و احتمالاً روشهای دمآوری انواع قهوه را هم میشناسید. اما ممکن است آنقدر عاشق قهوه نباشید که تفاوت دستگاههای قهوهساز را بدانید. در این صورت شاید با این سوال جالب روبهرو شده باشید که تفاوت قهوهساز با اسپرسوساز چیست؟
شاید به دنبال خرید یک دستگاه برای دمآوری قهوه هستید در این صورت حتماً با انواع دستگاههای قهوهساز و اسپرسوساز در بازار روبهروشدهاید و حالا شک دارید که کدام دستگاه چه کاربردی دارد و تفاوت آنها با هم در چیست؟ پاسخ تمام سوالات شما اینجاست.
اسپرسو، این مایع جادویی
خب اجازه دهید قبل از هر چیز بگوییم اسپرسو دقیقا چیست؟ اوایل قرن بیستم مردی به نام لوییجی بتزرا در ایتالیا از یک روش جدید برای دمآوری قهوه استفاده کرد. در این روش آب با دمای نزدیک به نقطه جوش و با فشار از روی پودر قهوه عبور داده میشد.
این روش دمآوری همان روشی است که به نام اسپرسو شناخته میشود. پس درواقع اسپرسو نه یک قهوه، بلکه یک روش دمآوری قهوه است. هرچند ممکن است قهوهای را به نام قهوه اسپرسو سفارش دهید که یعنی قهوه با روش اسپرسو دم شده است.
در حال حاضر معمولاً اسپرسو را با دستگاههای اسپرسو ساز تهیه میکنند و همین موضوع فرق عمده دستگاه اسپرسوساز با دستگاههای قهوهساز است. البته تفاوت این دو دستگاه تنها به روش دمآوری قهوه خلاصه نمیشود و از دانههای قهوهی مورد استفاده تا زمان دم قهوه و حتی طعم آن نیز تفاوتهایی بین بهترین دستگاه های اسپرسوساز موجود در بازار ایران و قهوهساز وجود دارد.
تفاوت قهوهساز و اسپرسوساز
دستگاه قهوهساز به طور معمول به هر نوع دستگاهی گفته میشود که برای ساخت قهوه مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما دستگاههای اسپرسو دستگاههایی هستند که قهوه را به روش اسپرسو دمآوری میکنند. دستگاههای قهوهساز میتوانند بسیار ساده باشند. دستگاهی که قهوه و آب جوش را داخل آن میریزید و قهوه در یک قوری آماده میشود.
البته تمام تفاوت دستگاهها به همین ختم نمیشود. برخی دستگاههای اسپرسوساز پیچیدهتر هستند و انواع قهوهها را آماده میکنند. اگر چیزی از این دستگاهها ندانید در ابتدا برای دم کردن قهوه نیاز به کمی تمرین دارید؛ اما در عوض انواع قهوهها را که با ترکیب اسپرسو آماده میشوند در اختیار خواهید داشت.
عملکرد دستگاهها
عامل اصلی که باعث تفاوت عملکرد بهترین قهوه سازهای بازار با اسپرسوساز میشود تفاوت روش دمآوری است. در دستگاههای اسپرسوساز آب با فشار زیاد از روی قهوه عبور میکند. بسته به نوع دستگاه ممکن است فشار آب به صورت دستی و یا به صورت اتوماتیک ایجاد شود.
در دستگاههای قهوهساز آب جوش به قهوه اضافه میشود و قهوه دم میشود. در نهایت قهوه خیلی آرام از روی فیلتر عبور میکند و قطره قطره به قوری یا لیوان ریخته میشود.
میزان کافئین
قهوهای که توسط دستگاههای اسپرسوساز ساخته میشود غلظت بیشتری دارد و البته در این روش دمآوری میزان بیشتری کافئین آزاد میشود. هرچند حجم یک شات اسپرسو کمتر است در حالیکه برای قهوههای ساخته شده از دستگاههای قهوهساز لیوان بزرگتری قهوه خواهید داشت که ممکن است باعث شود در نهایت با خوردن حجم بیشتر قهوه، کافئین بیشتری نوشیده باشید.
طعم قهوه حاصل از این دو روش دمآوری هم با یکدیگر تفاوت دارد. قهوههای اسپرسو تلختر هستند. این موضوع هم به روش دمآوری و هم به نوع قهوهای که مورد استفاده قرار گرفته است بستگی دارد. قهوهها معمولاً ترکیب دو نوع قهوهی عربیکا و روبوستا هستند که میزان ترکیب آنها در طعم نهایی قهوه موثر است.
نسبت قهوه به آب
نسبت آب به قهوه در دستگاههای قهوهساز و اسپرسوساز کاملاً با هم متفاوت است و یکی از اشتباهات کار با انواع قهوهساز، همین نادیده گرفتن میزان آب مصرفی است. البته ممکن است این میزان در دستورالعملهای مختلف کمی با هم تفاوت داشته باشد؛ اما به طور معمول به ازای هر 6 اونس آب در دستگاههای قهوهساز از یک یا دو قاشق پودر قهوه استفاده میشود.
در دستگاههای اسپرسوساز این نسبت متفاوت است و به ازای هر ۱.۵ اونس آب از 7 گرم پودر قهوه استفاده میشود. تمام این تفاوتها باعث میشود غلظت، رنگ و طعم قهوه ساخته شده با این دستگاهها در نهایت با هم متفاوت باشد.
زمان دمآوری
یکی دیگر از تفاوتهای دستگاههای قهوهساز و اسپرسوساز زمانی است که باید برای ساخت قهوه صبر کنید. دانههای قهوه دستگاه اسپرسوساز ریزتر است و قهوه در زمان کمتری (حدودا 30 ثانیه) تهیه میشود. اما برای نوشیدن قهوه ساخت دستگاههای قهوهساز باید زمان بیشتری (حدودا ده دقیقه) صبر کنید.
تفاوت قیمت دستگاه قهوه ساز و اسپرسو ساز
همانطور که قبلا گفتیم دستگاه اسپرسوساز پیچیدهتر است و طبعاً قیمت آن هم بیشتر است. اگر تنها نوشیدن قهوه در روز برای شما کافی است و نمیخواهید انواع قهوهها را بسازید یک دستگاه قهوهساز ساده انتخاب کنید تا هزینه خرید آن کمتر باشد.
هر قهوه یک نوع دمآوری
ممکن است انواع قهوهها را در بازار ببینید و ندانید کدام قهوه برای دستگاه شما مناسب است و بهترین نتیجه را میدهد. بر روی بستهبندی بسیاری از قهوهها کلمه اسپرسو چاپ شده است. این به این معنا است که بهترین روش دمآوری برای این قهوه روش اسپرسو است.
برای دستگاههای اسپرسوساز بهترین قهوه، قهوهای است که بسیار ریز آسیاب شده باشد و رست آن نیز نزدیک به دارک باشد. برای اسپرسو از قهوههای متفاوت با درصدی از عربیکا و روبوستا، صد در صد عربیکا یا صد در صد روبوستا استفاده میشود. اما درنهایت اسپرسو طعم تلخی دارد. ترکیب شاتهای اسپرسو با شیر و آب انواع قهوهها مانند موکا یا لاته را میسازد. هر چه دستگاه پیچیدهتری داشته باشید، میتوانید قهوههای بیشتری بسازید.
برای دستگاههای قهوهساز به طور معمول از قهوههایی آسیاب متوسط استفاده میشود که میتواند ترکیب متفاوتی از عربیکا و روبوستا باشد. اما اگر از فرنچپرس استفاده میکنید، قهوههای آسیاب درشت مناسبتر است.
قهوهساز یا اسپرسوساز؟
با تمام این تفاوتها قهوهساز بخریم یا اسپرسوساز؟ برای پاسخ به این سوال دو نکته را در نظر داشته باشید. اول از همه ببینید چه قدر در روز قهوه میخورید و این دستگاه چه استفادههایی برای شما خواهد داشت. ترجیحات خود را در نظر بگیرید. اسپرسو را به قهوههای دمی دیگر ترجیح میدهید یا قهوههایی با طعم ملایمتر را میپسندید؟
این را بدانید که نمیتوانید با یک دستگاه قهوهساز اسپرسو تهیه کنید؛ اما میتوانید قهوههای مختلف با ترکیبات متفاوت را امتحان کنید و آن چیزی را بسازید که با ذائقه شما هماهنگتر است. دستگاههای اسپرسوساز با توجه به مدل و امکاناتی که دارند انواع قهوهها را برای شما میسازند.
بعد از آن بودجه خود را بررسی کنید. شاید خرید یک دستگاه اسپرسوساز تمام اتوماتیک به پولی که قرار است برایش بپردازید نمیارزد. یا اینکه دستگاه را برای استفاده در یک کافیشاپ میخواهید که باید انواع قهوهها را سرو کند و دستگاه اسپرسوساز کارایی بیشتری برای شما دارد. به هر حال قبل از خرید، دستگاههای مختلف و امکانات آنها را بررسی کنید و متناسب با بودجهای که دارید بهترین دستگاه را انتخاب کنید.
- بیشتر بخوانید: آشنایی با لوازم جانبی برای دستگاه های قهوه ساز خانگی