با انواع خاک گلدان آشنا شوید؛ خاک مناسب برای انواع گیاهان خانگی کدام است؟

خیلی از افراد فکر می‌کنند که گل و گیاه در فضای آپارتمان ماندگاری ندارد؛ البته یک یا چند تجربه ناموفق در نگهداری گیاه آپارتمانی نیز در شکل‌گیری این باور در آن‌ها مؤثر است. با این وجود باید پرسید که آیا تمام شرایط لازم برای نگهداری گل و گیاه را فراهم کرده‌اید؟

انتخاب خاک گلدان مناسب به عنوان اصلی‌ترین عامل در نگهداری از گل و گیاه آپارتمانی شناخته می‌شود. در برخی مواقع لازم است که مخلوطی از انواع خاک را برای گیاه خاصی تهیه کنید. برای موفقیت در این کار باید انواع خاک گلدانی را به خوبی بشناسید. برای آشنایی با انواع خاک گلدان تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

منظور از خاک گلدان چیست؟

از نظر تخصصی خاک گلدان اصلا به عنوان خاک شناخته نمی‌شود؛ بلکه ترکیبی از مواد خاصی مانند کمپوست و پرلیت خاک گلدان را تشکیل می‌دهد. حتی در بسیاری از مواقع به هیچ عنوان از خاک در گلدان استفاده نمی‌شود؛ چرا که خاک به عنوان بستر رشد عواملی بیماری‌زا مانند قارچ‌ها هستند که زمینه‌ساز مرگ گیاهان به شمار می‌رود.  

تفاوت انواع خاک گلدان با خاک باغبانی چیست؟

سؤال مهم دیگری که قبل از معرفی انواع خاک گلدان باید به آن بپردازیم، این است که اساسا چه تفاوتی بین این خاک گلدان با خاک باغبانی وجود دارد؟ اصلا چرا نمی‌توان از همان خاک باغچه برای نگهداری گیاه در گلدان استفاده کرد؟ گیاهان گلدانی نیاز به مواد مغذی و زهکشی آب دارند که با خاک باغبانی به هیچ وجه نمی‌توان آن را برآورده کرد. در حالی که خاگ گلدان از سطح تا ذیل مملو از مواد مغذی است.

در کنار آن خاک باغبانی دارای مقدار زیادی حشرات، قارچ‌ها و باکتری‌ها است که برای گیاه گلدانی کشنده هستند. در حالی که خاک گلدانی باید عاری از هر گونه آفتی باشد تا سلامت گیاه را تضمین کند. نکته مهم دیگر در خصوص تفاوت بین خاک گلدان و خاک باغبانی قیمت بالاتر خاک گلدان است.

انواع خاک گلدان

انواع خاک گلدان

انواع خاک گلدان را می‌توان به صورت زیر طبقه‌بندی کرد:

1. خاک گلدان چندمنظوره

این نوع خاک گلدان را می‌توان برای محبوب‌ترین گیاهان آپارتمانی استفاده کرد. انواع مواد اولیه تشکیل دهنده خاک گلدان در این نوع خاک وجود دارد. اگر به دنبال خرید خاک گلدان هستید اما خیلی فرصت مطالعه و تحقیق در این زمینه ندارید، به سراغ خاک گلدان چندمنظوره بروید.

2. خاک گلدان ارگانیک

در ادامه معرفی انواع خاک گلدان نوبت به خاک ارگانیک می‌رسد. این نوع خاک از ترکیب مواد طبیعی تشکیل می‌شود. از جمله مواد اولیه‌ای که در ترکیب این نوع خاک یافت می‌شود، عبارت‌اند از:

  • کمپوست مواد غذایی
  • استخوان
  • بقایای مواد پوسیده گیاهی و حیوانی
  • کود دامی

این نوع خاک از درجه مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر به دنبال باکیفیت‌ترین نوع خاک گلدان هستید، از خاک ارگانیک استفاده کنید.

انواع خاک گلدان

3. خاک گلدان کاشت بذر

همان طور که از نام این نوع خاک مشخص است، برای کاشت بذر در گلدان کاربرد دارد. ذرات تشکیل دهنده این خاک خیلی ریز هستند و مواد آلی مورد نیاز برای جوانه‌زدن بذر گیاهان را فراهم می‌کند. در عین حال مواد مغذی موجود در این خاک، محدود است. این ویژگی باعث می‌شود تا ریشه گیاه سریع‌تر منشعب شود. این اتفاق در رشد بهتر مواد مغذی نقش بسزایی دارد.

4. خاک گلدان ارکیده

ارکیده‌ها گونه خاصی از گیاهان هستند که حساسیت بالایی دارند. از جمله اینکه به گردش هوای بیش از سایر گیاهان در خاک خود احتیاج دارند. علاوه بر آن باید زهکشی خاک به خوبی انجام گیرد تا از مرطوب ماندن ریشه‌های ارکیده جلوگیری شود. به همین دلیل ترکیب خاصی از انواع خاک گلدان برای این نوع گیاه در نظر گرفته می‌شود.

5. خاک گلدان کاکتوس

کاکتوس گیاهی با ریشه‌های ضخیم و وزن بالا است. خاک گلدان کاکتوس باید بتواند ریشه‌های آن را در خود جای دهد. خزه اسفاگنوم یا پیت ماس در ساختار خاک گلدان کاکتوس برای این منظور استفاده می‌شود. به علاوه اینکه کیفیت زهکشی خاک نیز در رشد کاکتوس اهمیت بالایی دارد. عمدتا در ترکیب خاک گلدان کاکتوس در ماسه نیز برای کمک به زهکشی بهتر استفاده می‌شود.

6. خاک گلدان کنترل‌کننده رطوبت

بهترین گیاهان برای اتاق خواب نیاز به سطح مشخصی از رطوبت به صورت دائمی دارند. کنترل رطوبت مورد نیاز گیاهان صرفا از طریق آب دادن صورت نمی‌گیرد. بلکه لازم است از خاک گلدان مخصوص استفاده شود. این دسته از خاک‌ها قابلیت کنترل سطح رطوبت در محدوده مشخصی را دارند. به طوری که اجازه نمی‌دهند خاک کاملا خشک شود و در عین حال رطوبت مورد نیاز گیاه را نیز فراهم می‌کنند.

7. خاک گلدان سیلتی

یکی دیگر از انواع خاک گلدان که برای نگهداری گونه‌های گیاهی متنوعی کاربرد دارد، خاک سیلتی است. در ترکیب این نوع خاک از شن و رس نیز استفاده می‌شود. البته از این خاک نباید به تنهایی برای نگهداری گیاه استفاده کرد و نیاز به مواد مغذی تقویت‌کننده مانند کمپوست دارد.

انواع خاک گلدان

8. خاک گلدان لومی

اگر به سبزیجات علاقه‌مند هستید و می‌خواهید در منزل خود گونه خاصی از آن‌ها را پرورش دهید، به سراغ خاک گلدان لومی بروید. سبزیجات نیاز به آبیاری متوسطی دارند و خاک لومی با ترکیب 40 درصد سیلت، 40 درصد شن و 20 درصد رس بستری مناسب برای رشد آن‌ها فراهم می‌کند. البته لازم است که در کنار این خاک نیز از کمپوست برای تأمین مواد مغذی مورد نیاز گیاه استفاده کنید.

کلام پایانی

در این مقاله به معرفی انواع خاک گلدانی پرداختیم. بخاطر داشته باشید حتی اگر بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان و زمستان را نیز رعایت کنید، تا زمانی که خاک با کیفیتی در گلدان وجود نداشته باشد، نمی‌توانید نسبت به عمر طولانی گیاه امیدوار باشید. تاثیر گل و گیاه در دکوراسیون داخلی بر کسی پوشیده نیست؛ بنابراین اگر به دنبال ایجاد فضایی زیبا و بانشاط در منزل مسکونی خود هستید، گل و گیاهان آپارتمانی را حتما در نظر داشته باشید. با کمی زحمت و وقت گذاشتن نیز می‌توانید سلامت و ماندگاری آن‌ها را برای طولانی‌مدت تضمین کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.