بسیاری از افراد هستند که علاقه زیادی به نگهداری گیاهان در محیط خانه خود دارند. اما به این دلیل که سابقه چندان خوبی در این زمینه ندارند و در دفعات قبل گیاه را پس از مدتی از دست دادهاند، قید این کار را میزنند.
بسیاری از مشکلات در نگهداری گیاهان آپارتمانی مربوط به فصل تابستان است که گرمای هوا حساسیت گیاهان را بهمراتب نسبت به سایر اوقات سال بیشتر میکند. اگر نگران نگهداری از گیاهان در فصل تابستان هستید، این مقاله را تا انتهای بخوانید. بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
چه عواملی در تعیین بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان مؤثر است؟
بهطورکلی قبل از اینکه به بحث و بررسی درباره بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان بپردازیم، لازم است تا نگاهی به عواملی بیندازیم که در تعیین این زمان اثرگذار هستند. عوامل مؤثر در این زمینه بسیار زیاد است؛ اما چهار مورد از مهمترین عوامل که در تعیین زمان برای آبیاری گیاهان مؤثر هستند، عبارتاند از:
1. سن گیاهان
سن گیاه بهعنوان یکی از مهمترین عوامل در نیاز آن به آب و همچنین مقاومت آن در برابر گرما به شمار میرود. به همین دلیل حتماً باید این مسئله را در نظر بگیرید. بسیاری گمان میکنند که باید برای آبیاری گیاه در گذر زمان به روش عمل کنند. اما بعد از مدتی مشاهده میکنند که گیاه پژمرده میشود و از دست میرود. این اتفاق به دلیل بیتوجهی به تغییر سن و سال گیاه رخ میدهد. واقعیت این است که گیاهان نیز مانند انسانها در اثر افزایش سن نیازهای متفاوتی پیدا میکنند.
وقتی یک گیاه بهتازگی در خاک کاشته میشود، ریشه چندان عمیقی ندارد و به همین دلیل وقتی چند سانتیمتر از سطح خاک در اثر گرما خشک میشود، ریشه گیاه نیز بهشدت در معرض آسیب قرار میگیرد. اما وقتی طول عمر گیاه افزایش پیدا میکند، ریشه آن نیز عمق بیشتر میشود و به این ترتیب میتواند در شرایط خشک شدن سطح خاک مقاومت بیشتری کند و نیاز خود را از لایههای زیرین خاک راحتتر تأمین کند. بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان اگر ریشه عمیقی داشته باشند، دو یا سه بار در طول هفته است.
2. شرایط ظاهری گیاهان
شرایط ظاهری گیاه در فصل تابستان بهگونهای است که میتواند با ما حرف بزند. وقتی یک روز صبح به سراغ گیاه میروید و شاهد ظاهر پژمرده آن هستید، این یعنی بهنوعی زنگ خطر به صدا درآمده است؛ بنابراین اگر شرایط ظاهری گیاه به سمتی رفت که گویی ظاهر آن گواه بیآبی آن است، فارغ از اینکه چه زمانی به آن آب دادهاید حتماً باید شرایط خاک آن را بررسی کنید. درصورتیکه نیاز به آبیاری دارد، باید اقدام به آبیاری صورت بگیرد.
3. گلدانی یا باغچهای بودن گیاهان
معمولاً در زندگی آپارتمانی امروزی هم برخی گیاهان گلدانی را در داخل آپارتمان نگهداری میکنند و همچنین بسیاری از ساختمانها یک باغچه مختصری در حیاط دارند. در خصوص گیاهان گلدانی باید توجه داشته باشید که آب تا حدودی نقش کود را نیز ایفا میکند. به همین دلیل توصیه میشود که در روزهای گرم تابستان، حتماً دو مرتبه آبیاری گیاهان صورت بگیرد. در واقع بهجای آنکه یکبار آب به میزان زیاد به گیاه داده شود، بهتر است تا به دو بخش تقسیم شود. در خصوص بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان نیز در ادامه بیشتر توضیح میدهیم. اما در مورد باغچهها اینطور نیست و آبیاری معمولاً یکبار در روز انجام میشود.
4. زمانی که ما در اختیار داریم
شاید کمی عجیب به نظر برسد. اما واقعیت این است که گرفتاریهای زندگیهای امروزی به حدی افزایش پیدا کرده است که بسیاری از افراد حتی از رسیدگی به امور شخصی خود هم بازمیمانند. به همین دلیل بهناچار باید مسئله زمانی که در اختیار هر فرد قرار دارد نیز مورد توجه قرار بگیرد. بهعنوان مثال در طول روز معمولاً افراد خانواده سر کار هستند و کسی در خانه نیست که به گیاهان رسیدگی کند. البته در این سالها برای این مشکل نیز راهحلی پیشنهاد شده است. سیستمهای آبیاری هوشمندی ابداع شده است که در غیاب ما نیز در خانه میتواند به طور خودکار کار آبیاری را انجام دهند.
بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان را بشناسیم
تا اینجا چهار عامل مؤثر در تعیین بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان را مورد بررسی قرار دادیم. در اینجا لازم است تا به طور عملی مشخصی کنیم که چه ساعاتی از شبانهروز برای این منظور مناسب است. واقعیت این است که صبح زود قبل از طلوع آفتاب بهعنوان بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان به شمار میرود. بین ساعت 5 تا 6 صبح که هنوز هوا گرگ و میش است، بهترین زمان برای آبیاری گیاهان است. در این بازه زمانی گیاهان آمادگی 100 درصدی برای جذب آب را دارند و به این ترتیب نشاط و طراوت خاصی پیدا میکنند.
اگر شما هم جزء آن دسته آدمهایی هستید که تاکنون آن ساعت از روز را به چشم ندیدهاند، پس باید به فکر جایگزینی برای این بازه زمانی باشید. در این شرایط بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان غروب آفتاب است. منظور بازه زمانی است که هنوز آفتاب به طور کامل غروب نکرده است؛ اما دیگر گرمای ظهر هنگام را ندارد. در این بازه زمانی نیز گیاهان آمادگی نسبی برای جذب آب را دارند. درباره آبیاری گیاهان در شب نیز بحثهای مختلفی وجود دارد. اما رویهمرفته با توجه به نظرات مختلفی که در این زمینه مطرح است، توصیه ما این است که حتیالامکان آبیاری گیاهان را به زمان شب موکول نکنید. واقعیت این است که در شب گیاهان نیز مانند ما انسانها آماده استراحت میشوند و به همین دلیل لازم است تا استراحت آنها نشویم! حتی اگر بهترین گیاهان برای اتاق خواب و سایر بخشهای خانه را تهیه کنیم، بیتوجهی نسبت به آبیاری باعث میشود خیلی زود آنها را از دست بدهیم.
چند نکته در خصوص آبیاری گیاهان
تا اینجا با بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان آشنا شدیم. در ادامه لازم است تا به چند نکته ساده در خصوص آبیاری گیاهان نیز اشاره کنیم:
- سعی کنید آب را حتماً در پیرامون ریشه گیاهان بریزید. این ناحیه از گیاه بیشترین نیاز را به آب دارد.
- آبیاری در طول روز بهخصوص در تابستان بههیچوجه توصیه نمیشود. بخشهای عمدهای از آب خیلی زود تبخیر میشود و همچنین احتمال سوختگی شاخ و برگ گیاهان در اثر تابش آفتاب نیز افزایش پیدا میکند.
- اگر گرمای هوا خیلی بیشتر از حد معمول است، آبیاری را دو بار در روز (یکبار صبح زود و یکبار هنگام غروب) انجام دهید.
- حتماً درباره نیازهای آبیاری گیاهان در زمان تهیه آنها از فروشنده پرسوجو کنید.
- حتماً بهصورت چشمی خاک گلدان را بازرسی کنید. درصورتیکه سطح خاک بیش از اندازه خشک شده بود، حتی اگر به فاصله چند ساعت قبل آبیاری کرده بودید، مجدد نیاز به آبیاری دارد.
- گلدان گیاهان را تبدیل به استخر نکنید. آبیاری بیش از اندازه دقیقاً همان قدر مضر است که آب ندادن خطرناک است.
کلام پایانی
در این مقاله به بحث و بررسی پیرامون بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان پرداختیم. بهترین زمان برای آبیاری گیاهان در تابستان نیز صبحها قبل از طلوع آفتاب است. واقعیت این است که گیاهان نیز مانند انسانها نیاز به مراقبت و رسیدگی دارند. اگر خواهان آن هستید که از زیبایی و طراوت گیاهان در محیط زندگی خود لذت ببرید، باید حتماً زحمت نگهداری و مراقبت صحیح از آنها را نیز بکشید. گیاهان تصفیه هوا در منازل ما را تا حدودی انجام میدهند و این در صورتی است که نسبت به نگهداری آنها بیتوجهی نکنیم. توصیه مهم ما این است که اگر در محیط آپارتمانی زندگی میکنید، قبل از خرید گیاه حتماً در خصوص سازگاری آن با شرایط آپارتمانها بهدقت تحقیق کنید.