مشخصات گیاه سانسوریا و هر آنچه درباره نگهداری این گیاه باید بدانید

سانسوریا که به نام گیاه ماری یا زبان مادرشوهر نیز شناخته می­‌شود، یکی از محبوب­‌ترین و سخت‌­جان‌­ترین گیاهان آپارتمانی است. یک گیاه تزئینی که برگ‌­هایی سخت دارد و گونه‌­های مختلف آن می‌­توانند از 15 تا 30 سانتی‌متر، طول داشته باشند. گیاهان سانسوریا اغلب برگ‌­های با راه‌­های سبز دارند. در حالی‌­که برگ‌­های گونه‌­هایی از این گیاه که به نام زبان مادرشوهر شناخته می­‌شوند، اغلب حاشیه‌­ای زرد دارند.

گیاه سانسوریا از خانواده­‌ی آسپاراگاسیا (از خویشاوندان مارچوبه­‌ی باغچه) است. سانسوریا برای اولین بار در چین پرورش داده شد و به عنوان یک گیاه باارزش نگه­داری می‌­شد. زیرا اعتقاد بر این بود که هشت خدا، ویژگی­‌های اخلاقی خود (شامل حیات طولانی، شکوفایی، هوش، زیبایی، هنر، شعر، سلامت و قدرت) را به او بخشیده­‌اند و کسانی‌­که این گیاه را پرورش دهند، از این ویژگی­‌ها برخوردار خواهند شد.

هم­چنین، سانسوریا در میان چند گیاهی که ناسا به گیاهان تصفیه‌­ی هوا و  مقابله با «سندرم ساختمان بیمار» مورد مطالعه قرار داد، بود. سندرم ساختمان بیمار، شرایطی در یک ساختمان گفته می‌شود که ساکنین آن نشانه‌هایی از بیماریهایی را دارا هستند که به سپری کردن زمان زیاد در آن ساختمان نسبت داده می‌شود اما بیماری خاصی را به سبب آن نمی‌توان نام برد.

بر اساس مطالعه‌­ی مشترکی که بین دانشکده­‌ی باغبانی دانشگاه جورجیا و مؤسسه‌­ی تحقیقات زیست­ محیطی دانشگاه یون‌سئی در سئول کره انجام شد، گیاه سانسوریا قادر به تصفیه‌­ی فرمالدهید و بنزن از هوا است. این گیاه همچنین به عنوان یکی از گزینه‌‌های عالی برای نگهداری در خانه‌های تقریبا کم نور به شمار می‌آید و همانند گیاه پتوس نگهداری از آن بسیار راحت است.

بیشتر بخوانیم: ۱۲ گیاه خوراکی برای کاشت در باغچه و یا بالکن خانه

نام گیاه شناسی Sansevieria trifasciata
نام رایج سانسوریا، گیاه ماری، زبان مادرشوهر، بوته­‌ی رشته­‌ای افعی، شمشیر جرج مقدس
نوع گیاه گیاه آپارتمانی چند ساله در محدوده‌­ی 9 تا 11؛ یک گیاه آپارتمانی برای نواحی خنک‌­تر
سایز در بلوغ به طول 15 تا 30 سانتی‌متر
قرار گیری در معرض نور خورشید نیمه­ سایه، شرایط نوری ضعیف
نوع خاک خاکی که آب را در خود نگاه ندارد و به سرعت تخلیه شود؛ خاک ماسه‌­ای.
 خاکpH کمی اسیدی تا کمی قلیایی
زمان شکفتن گل‌ها بهار (به ندرت شکوفه می‌دهد)
رنگ گل‌ها سفید با ته ­مایه‌ی سبز
میزان مقاومت 9 تا 11
مقیم مناطق جنگل‌های گرمسیری غرب آفریقا

 

چگونه سانسوریا پرورش دهیم؟

گیاه سانسوریا

پرورش سانسوریا آسان است. تقریباً می­‌توان گفت این گیاه آسیب­‌پذیر نیست. این گیاه در نور شدید و یا گوشه­‌ی تاریک خانه دوام می‌­آورد. یک گیاه گلدانی ایده ­آل که می‌­توان آن را با گیاهان دیگر پرورش داد.

این گیاه بر روی زمین یا میز به خوبی پرورش می­‌یابد. در برابر خشک بودن و آبدهی کم بسیار مقاوم است. دو تا از گونه­‌های آن، معمولا رشد کندی دارند اما این گونه‌­ها را به ندرت می‌­توان در مراکز باغبانی و باغ گل‌ها یافت.

 نور مورد نیاز سانسوریا

گرچه گیاه سانسوریا بسیار بخشنده است(و شرایط مختلف را تحمل می­‌کند) اما نور ثابت و غیرمستقیم خورشید را ترجیح می‌دهد. چند ساعت در روز نیز به نور مستقیم نیاز دارد. این گیاه می‌­تواند خود را با تابش تمام ­وقت خورشید تطبیق دهد و در عین حال می‌­تواند شرایط نیمه ­تاریک را به خوبی تحمل کند.

خاک مورد نیاز سانسوریا

خاک باغچه­‌ی کم­ تراکم که آب را به سرعت تخلیه می‌­کند، برای این گیاه مناسب‌­تر است. در خا‌ک‌­های ماسه‌­ای‌تر بهتر رشد می­‌کند. در گلدان آن باید از مقدار کمی پوکه استفاده کرد. زیرا پوکه بافتی متراکم دارد و آب را در خود حفظ می­کند. خاک همه­ کاره­‌ی کاکتوس هم می­‌تواند گزینه‌­ی خوبی باشد.

مقدار آب مورد نیاز سانسوریا

خاک گلدان باید بین دفعات آبیاری، خشک شود. در زمستان می­‌توان از روش آبیاری ماهیانه استفاده کرد یا می­‌توان هر زمان که خاک گلدان خشک شد، به آن آب داد. آب بیش از اندازه می­‌تواند گیاه را بکشد.

دما و رطوبت مناسب

سانسوریا شرایط گرم را ترجیح می‌­دهد و در دمای کم­تر از 50 درجه‌ی فارنهایت آسیب می­‌بیند. گیاه را در جایی قرار دهید که در معرض تغییرات دمایی قرار نگیرد. دمای بین 70 تا 90 درجه­ی فارنهایت می­‌تواند ایده‌­آل باشد.

کود مورد نیاز

در طی فصل رشد گیاه، آن را با کود ملایم کاکتوس تغذیه کنید. هم­چنین می‌توانید از کودهای مایع متعادل ( کود 10-10-10) استفاده کنید اما باید آن را با مقدار مساوی از آب، رقیق کنید. در زمستان به گیاه سانسوریا کود ندهید.

گلدان مناسب و تعویض گلدان

از گلدان‌­های محکم استفاده کنید زیرا ریشه‌­های گیاه می‌­توانند دیواره­‌ی گلدان‌های ضعیف را بشکنند. گیاه سانسوریا از نظر سرعت رشد، گیاه کندی است و به ندرت نیاز به جا به جایی گلدان پیدا می‌کند. اما اگر در معرض نور کافی خورشید قرار بگیرد، ممکن است رشد سریعی داشته باشد و نیاز به تعویض گلدان و یا تقسیم ­بندی سالیانه پیدا کند.

زمان تعویض گلدان این گیاه، بهار است. در زمان تعویض گلدان، همیشه از خاک گلدان تازه استفاده کنید.

قلمه‌­زنی گیاه سانسوریا

سانسوریا را می‌­توان به راحتی در حین تعویض گلدان، تقسیم کرد. هم­چنین می‌­توان جوانه‌­های جدیدی که از خاک گلدان سر بر می‌­آورند را در یک گلدان جداگانه کاشت. می‌­توان از روش برش هم استفاده کرد اما تقسیم ­بندی راحت­‌تر است.

انواع گیاه سانسوریا

گیاه سانسوریا

گونه‌­های مختلفی از این گیاه وجود دارند، برخی از گونه‌­ها چندان بلند نمی‌­شوند و برگ­‌های برخی از آن­ها، رنگ­‌بندی متفاوتی دارند. این گیاهان را به دلیل ویژگی‌­های مختلفی که دارند، امتحان کنید:

سانسوریا تریفاسیاتای هاهنی (سانسوریای پاکوتاه یا مینیاتوری): تنها تا 15 سانتی‌متر طول دارد. مجموعه­ برگ­‌های این گونه، لانه‌­ی پرنده را تداعی می­‌کند.

سانسوریای استوانه‌­ای (گیاه ماری استوانه‌­ای): این گونه، بر‌گ‌­هایی گرد و سخت دارد که می‌­توانند تا چندین پا رشد کنند. برگ‌های آن از یک هلال مرکزی، به سمت بیرون قوس پیدا می­‌کنند.

سانسوریا تریفاسیاتای لائورنتی (گیاه ماری چندرنگ): برگ­‌های این گیاه، ترکیبی از زردهای کرمی هستند. برای قلمه‌­زنی این گیاه، به جای برش برگ، باید از روش تقسیم­ بندی استفاده کرد.

سانسوریا تریفاسیاتای پیچشی: این گونه دارای برگ‌­های پیچ و تاب­داری است که راه راه افقی دارند و لبه‌­های آن­ها زرد هستند و تا 35 سانتی‌متر، طول دارد.

سانسوریا تریفاسیاتای باتلز سنسیشن: طول این گیاه می‌­تواند به 91 سانتی‌متر برسد و برگ‌­های باریکی دارد که با راه‌­های سفید، تزئین شده‌­اند.

سانسوریای دیزرتی: این گونه، علف کرگدنی نیز خوانده می‌­شود و طول آن به حدود 30 سانتی‌متر می­‌رسد و برگ‌­های گوشتی (ضخیم و آبدار) مایل به قرمزی دارد.

میزان سمیت گیاه سانسوریا

این گیاه برای انسان، سگ و گربه، نسبتاً سمّی است. اگر انسانی آن را ببلعد، دچار عارضه‌­های کوتاه ­مدتی مانند درد دهان، ترشح بزاق دهان و گاه تهوع شود. در موارد نادر تماس با آن نیز می‌­تواند منجر به عارضه‌­های پوستی شود، اما غالباً تنها در صورت بلع، مشکل ­آفرین می­‌شود. بلع آن توسط سگ یا گربه می‌­تواند منجر به باعث ترشح بزاق دهان، درد، حالت تهوع، استفراغ و اسهال  شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.