یکی از هیجان انگیزترین مسیرهای شغلی که هر فرد جوان میتواند انتخاب کند، مهندسی است. بسیاری از صنایع و شرکتها به مهندسان در رشتههای مختلف نیاز دارند و برخی از شاخههای مهندسی نیز وجود دارند که بیشتر از دیگر رشتههای آینده شغلی خوبی دارند.
عمران یکی از این رشتهها است که به هیچ عنوان کهنه نمیشود و همیشه خواهان دارد. خوشبختانه، دانشگاههای بسیار خوبی نیز وجود دارند که برای تحصیل در رشتههای مهندسی میتوانند انتخاب خوبی باشند. به عنوان مثال، بهترین دانشگاه های ایران برای معماری که یکی از زیرشاخههای عمران به شمار میآید، دانشجویانی را آموزش میدهند که مهارت بالایی در این رشته دارند و حتی دانشجویان برخی مهارتهای مورد نیاز برای تمام مشاغل را نیز در این دانشگاهها یاد میگیرند.
در زمان استخدام مهندس عمران، مهارتهایی نیاز است که جدا از مهارت در ریاضی هستند. مهندسان عمران باید مهارتهایی که در ادامه نام میبریم را داشته باشند تا بتوانند در شرکتها و سازمانهای مختلف کار کنند و حتی در زمان استخدام برگ برنده داشته باشند. از مهمترین نکات برای موفقیت در عمران داشتن مهارتهای نرم و سخت است.
خلاقیت و انعطاف پذیری
مهندسان عمران به این معروف هستند که حتی در شرایط سخت و همراه با محدودیت میتوانند ایدهها و طرحهای عالی ارائه دهند، اما این بدان معنا نیست که جنبه خلاقانه طرحهای آنها در این شرایط از بین میرود. به کارگیری اصول مهندسی برای توسعه راهحلها در هر محیطی و در سازمانها و شرکتهای مختلف نیاز به سطح خاصی از خلاقیت دارد. مهندسان عمران در ایجاد راهحلهای خلاقانه و در عین حال کار با محدودیتهایی مانند خواستههای مصرفکنندگان، قوانین طبیعت و قوانین محلی مهارت دارند.
مهارتهای ارتباطی
مهندسان عمران به توانایی برقراری ارتباط مؤثر نیاز دارند؛ چرا که در کار آنها نباید ابهام و سردرگمی به وجود بیاید. مهندسی یک صنعت بسیار فنی با اصول پیچیده، سیستمهای پیچیده و اصطلاحات تخصصی است. مهم است که مهندسان عمران بتوانند ایدهها را به وضوح با مخاطبان مختلف، نه فقط با مهندسان و افراد اهل فن، بلکه با مردم عادی نیز به اشتراک بگذارند. مهندسان عمران همچنین باید بتوانند نظرات دیگر افراد را بشنوند و آنها را در کار خود در نظر بگیرند.
مهارتهای فنی
یک مهندس عمران خوب همیشه از ریاضیات و فیزیک برای شناسایی و حل مسائل مهندسی استفاده میکند. علاوه بر این، مهندسان عمران آموزش میبینند تا در تکنیکهای طراحی و کار با نقشهها، طرحها و مدلها مهارت داشته باشند. بیش از همه اینها، مهندسان عمران به مهارت در کار با نرم افزارهای مختص کار خود نیاز دارند و خب باید در رایانه مهارت بالایی داشته باشند. آنها باید بتوانند مشکلات احتمالی در آینده را پیش بینی کنند و بتوانند راههایی برای حل آنها بیابند.
مدیریت پروژه
وقتی مشکلاتی پیش میآید، عجیب نیست که افراد درگیر در یک پروژه برای راهنمایی و حل مسئله به مهندس عمران مراجعه کنند. به همین خاطر مهندسان عمران باید مهارت لازم برای مدیریت تیم و ارائه راهحل برای رفع مشکلات را داشته باشد. مهندسان عمران همچنین باید کار دیگران را ارزیابی کنند و اطمینان حاصل کنند که کار آنها از قوانین، مقررات و استانداردهای قابل اجرا پیروی میکند.
تفکر انتقادی
مهندسان عمران اغلب با مشکلات پیچیدهای مواجه میشوند و نیاز به یافتن راهحلهای کارآمد دارند. از آنجایی که مهندسی یک حرفه نیازمند مهارت در حل مسئله است، تقریباً هر کار و تصمیم آنها باید با ذهن تحلیلی انجام شود. راهحل ارائه شده توسط آنها باید به اندازه کافی دقیق باشد تا تمام الزامات را با حداقل خطرات در طول فرآیند ساخت برآورده کند. مهندسان عمران باید در تصمیم گیریهای اقتصادی محکم و باهوش باشند.
کار تیمی
بسیاری از مشاغلی که به مدرک تحصیلی نیاز ندارند ممکن است نیاز به کار تیمی نداشته باشند و حتی به صورت فریلنسری کار خود را انجام دهند. اما مهندسی عمران یکی از مشاغلی است که کاملا به کار گروهی وابسته است و به همین خاطر، مهندسان عمران باید بتوانند روی این مهارت خود کار کنند.
رهبری
مهندسان عمران اغلب تیمهای متنوعی را مدیریت میکنند که متشکل از پیمانکاران، معماران، مدیران ساخت و ساز، سایر مهندسان و غیره هستند. آنها باید به طور مؤثر هر تیم را رهبری و مدیریت کنند و مطمئن شوند که پروژهها با موفقیت تمام میشوند. این به معنای ایجاد روابط با همه اعضای تیم و ایجاد انگیزه موثر است. مهارتهای ارتباطی نیز بخش بزرگی از یک رهبر مؤثر است؛ با مهارتهای کلامی و نوشتاری قوی، مدیران میتوانند انتظارات و زمانبندیها را تعیین کنند و به افراد تیم خود بازخورد ارائه کنند.
نتیجه گیری
در حالی که مهارتهای بالا شاید رایجترین و مرتبطترین مهارتهای مورد نیاز برای هر مهندس عمران باشند، اما باز هم مهارتهای دیگری وجود دارد که مهندسان عمران باید مناسب به موقعیت شغلی که درخواست میدهند، آنها را کسب کنند. مهارت در تصمیم گیری، جزئینگری، ریاضیات، مهارتهای سازمانی، فیزیک و موارد بسیار دیگر در میان مهارتهای مورد نیاز برای تمام افراد به شمار میآیند که مهندسان عمران نیز برای موفقیت به آنها نیاز دارند.