سیستم تهویه مطبوع که به اختصار با نام HVAC شناخته میشود، فرایند جایگزینی یا تبادل هوا در یک فضا را بر عهده دارد؛ این سیستمها شامل تجهیزات مختلفی است که برای جابجایی هوا بین محیط داخل و خارج همراه با سرمایش و گرمایش در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده میشود.
سیستم تهویه مطبوع سیستمی است که محیط را در زمستانها گرم، در تابستان خنک و در کنار آن هوا را تهویه میکند؛ همچنین با حفظ رطوبت، فیلتر هوای محیط داخلی و تمیز نگه داشتن آن باعث حفظ سلامت جسم و شاداب نگه داشتن بدن میشود.
با توجه به کاربرد این سیستم، عملکرد آن و قیمتهای مختلف، انواع متفاوتی متناسب با انواع ساختمانها و شرایط اقلیمی وجود دارد.
انتخاب صحیح این دستگاه بسیار مهم است زیرا خنکسازی، آسایش و میزان مصرف انرژی محل مستقیماً به آن بستگی دارد؛ انواع سیستم های تهویه مطبوع ساختمان وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
این سیستم ها دستهبندیهای متعدد و گستردهای دارند اما اگر بخواهیم آنها را در یک دستهبندی کلی قراردهیم، میتوانیم به دو نوع مستقل و مرکزی اشاره کنیم؛ در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم:
- سیستمهای تهویه مطبوع مستقل
سیستمهای تهویه مطبوع مستقل به این صورت است که ساکنین هر ساختمان بهطور مجزا یک سیستم دارند و هر زمان که تمایل داشتند میتوانند سیستم خود را خاموش یا روشن کنند. در این سیستم کندانسور در صورتی که ساختمان بلند نباشد، مانند ساختمانهای 3 یا 4 طبقه روی پشت بام نصب میشود اما در ساختمانهای بلندتر آن را در تراس هر واحد نصب میکنند.
از انواع سیستم تهویه مطبوع مستقل میتوان به داکت اسپلیت، سیستم مینی چیلر، کولر گازی و اسپلیت اشاره کرد؛ اکنون به بررسی ویژگیهای هر کدام میپردازیم.
- داکت اسپیلت
داکت اسپلیت که با نام اسپلیت کانالی نیز شناخته میشود، یکی از محبوبترین و مورد استفادهترین سیستم های تهویه مطبوع برای ساختمان های مسکونی و اداری است و دو نوع دور ثابت و دور متغیر دارد که داکت اسپلیت اینورتر یا همان دور متغیر از نظر کاهش مصرف برق و افزایش عمر کمپرسور برتری دارد.
این مدل به علت اینکه امکان کنترل دما در اتاقهای مختلف وجود ندارد ممکن است قابل استفاده در همه فضاها نباشد اما برعکس اسپلیت دیواری، ایستاده و کولر گازی، در معماری و زیبایی محیط تاثیر بسزایی دارد.
- کولر گازی و اسپلیت
کولرهای گازی و اسپلیت مناسب انواع شرایط آبوهوایی بوده و بیشتر در فضاهای کوچک و خانهها کاربرد دارد.
این مدلها از سیکل تبرید پیروی میکنند و اجزای اصلی آنها کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اوپراتور است و در مدل اسپلیت سیستم به دو بخش بخش یونیت خارجی و یونیت داخلی تقسیم بندی می شود.
- مینی چیلر
این نوع از سیستمهای تهویه مطبوع، خود به دو نوع هواخنک و آب خنک تقسیم میشود. از مزایا مینی چیلرها میتوان به صرفه جویی در مصرف برق و قابلیت کنترل دما در فضاهای مختلف اشاره کرد؛ از طرفی قیمت بالای این سیستم و درگیر کردن فضای زیادی از تراس برای نصب کندانسور را می توان از معایب این سیستم برشمرد.
- سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی
تهویه مطبوع مرکزی با کمک کانالها به قسمتهای مختلف ساختمان هدایت میشود و هوای خنک را از طریق دریچههای تعبیه شده بر دیوار یا سقف به محیط منتقل میکند.
از مزیتهای این سیستم میتوان به کاهش مصرف برق، عدم نیاز به فضا برای نصب کندانسور و پیرو آن عدم اشغال فضای تراس، طول عمر بالا و همچنین کاهش هزینههای اولیه اشاره کرد؛ از طرفی دیگر هزینههای لولهکشی و عایقبندی این سیستم بالاست.
انواع سیستمهای تهویه مطبوع مرکزی عبارتند از سیستم VRF و سیستم چیلر که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
- سیستم VRF/VRV
این سیستم در بیشتر ساختمانهای تجاری و برخی از ساختمانهای مسکونی مورد استفاده قرار میگیرد. با وجود اینکه هزینههای خرید تجهیزات و نصب آن زیاد است، اما مصرف برق آن نسبت به سایر سیستمهای تهویه مطبوع کمتر است؛ علاوه بر آن، با انتقال کندانسور به پشتبام و عدم استفاده از کندانسورهای جداگانه برای هر محیط به معماری و زیبایی ساختمان کمک میکند؛ همچنین امکان کنترل دما در هر محیط به صورت مجزا از دیگر مزایا این سیستم میباشد.
طول عمر این سیستم بسیار زیاد است و انتخاب مناسبی برای ساختمانهای بزرگ مانند ساختمانهای اداری و تجاری میباشد.
- سیستم چیلر
سیستم چیلر در تهویه مطبوع مرکزی به دو دسته چیلرهای جذبی و تراکمی تقسیم بندی می شود. چیلر تراکمی با توجه به راندمان بالا نسبت به چیلر جذبی در حدود ۳ برابر و نیاز کمتر به سرویس و نگهداری و پایین بودن هزینه های جاری آن مورد توجه مالکان و مهندسان ساختمان ها است. ازدیگر معایبی که باعث تا چیلر های جذبی کمتر مورد توجه قرارگیرند می توان به وجود محدودیت جغرافیایی در استفاده از آن ها و مصرف 1.5 برابری آب نسبت به چیلر تراکمی آب خنک اشاره نمود.
چگونه بهترین سیستم تهویه مطبوع هوا را انتخاب کنم؟
- اندازه فضا مورد نظر
این مورد، اولین و مهمترین نکته هنگام انتخاب انواع سیستم های تهویه مطبوع است. ظرفیت مورد نیاز فضا و نوع کاربری باید متناسب با سیستم انتخابی باشد که همه نیازهای مصرف کننده را برآورده کند و از طرفی پروژه شامل هزینه های اضافه نگردد.
- بودجه
همانطور که پیش از این اشاره شد انتخاب سیستم تهویه مطبوع بستگی به عواملی همچون شرایط اقلیمی و معماری، متراژ پروژه، منبع انرژی در دسترس و بودجه بستگی دارد و با بررسی این موارد می توان سیستم تهویه مطبوع مناسب را انتخاب نمود.
- صرفهجویی در انرژی
سیستم های تهویه مطبوع دهها سال است که برای تامین سرمایش و گرمایش کاربری های مسکونی، تجاری، اداری استفاده می شوند و دستگاه های به روز با استفاده از تکنولوژی هایی که در ادامه ذکر می شود باعث کاهش چشمگیری در مصرف انرژی شده اند.
موتورهایی با سرعت متغیر(اینورتر): این ویژگی کارایی جریان هوا را به حداکثر میرساند، زیرا این نوع از موتورها میتوانند بسته به نیاز سیستم شما در زمانهای معین، در سرعتهای مختلف عمل کنند و با کاهش دور موتور و کاهش تعداد خاموش و روشن شدن دستگاه باعث صرفه جویی 40درصدی در مصرف برق شوند.
در سیستم های پیشرفته اخیرا جهت افزایش راندمان دستگاه ها و دستیابی به سطح عالی در آسایش مصرف کننده ها، کلیه فن های داخلی و خارجی کمپرسورها از تکنولوژی موتور با سرعت متغییر بهره می برند.
مبرد: به کارگیری مبرد های جدید نظیر گاز R32 باعث می شودتا اثرات تخریبی زیست محیط کاهش یابد و از طرفی استفاده از این نوع گاز با توجه به خصوصیات آن باعث افزایش راندمان می شود و در نتیجه صرفه جویی در انرژی می شود.
کلام آخر
با افزایش گرمای زمین و آلودگی هوا نیاز به استفاده از تهویه مطبوع روز به روز افزایش پیدا میکند. برای خرید بهترین سیستم تهویه مطبوع، بهتر است که برندهای برتر موجود در بازار را بشناسیم تا با یکبار هزینه، سالها از آن استفاده کنیم.
برند ژاپنی دایکین که امروزه یکی از بهترینها و تولید کننده شماره یک در دنیاست، با طراحی و تولید سیستمهای تهویه مطبوع استفادهکنندگان زیادی در سرتاسر دنیا پیدا کرده است؛ جهان تهویه ریما نمایندگی رسمی این برند در ایران است و مشاوران ما آمادهاند تا به شما کمک کنند بهترین سیستم با توجه به نیاز خود را تهیه کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و به سفارش جهان تهویه ریما منتشر شده و وینوک هیچ مسئولیتی در رابطه با آن نمیپذیرد. اطلاعات بیشتر