درست کردن آب آشامیدنی در مواقع اضطراری
اگر در در مواقع اضطراری تنها به آبهای ناسالم دسترسی داشتید، در اغلب موارد مصلحت شما این است که بتوانید آب را ضد عفونی کنید و میکروبهای آن را از بین ببرید. اما اگر سموم شیمیایی در کار باشد همه چیز پیچیدهتر میشود.
به عنوان مثال، اگر آب را از یک جریان که آغشته به زبالههای کارخانه است بردارید، با ضد عفونی از مواد شیمیایی داخل آن خلاص نخواهید شد. برای آن کار شما نیاز به عمل تقطیر و یا استفاده از فیلتر زغال چوب دارید. حتی پس از این کارها نیز، هیچ تضمینی وجود ندارد که تمام مواد شیمیایی از بین بروند. همچنین باید این شش مهارت ثابت شده را در شرایط اضطراری کسب کنید. همراه وینوک باشید تا با این مهارتها آشنا شوید.
نحوه ضد عفونی کردن آب
مهم نیست که از چه روشی برای ضد عفونی آب استفاده میکنید، اگر آب رنگش تیره باشد، ابتدا آن را از طریق یک قطعه تمیز از پارچه پنبه یا یک فیلتر قهوه عبور دهید. این کار باکتریها و کثیفیها را از بین میبرد. سپس اجازه دهید آب به مدت چند ساعت بماند تا باقی مانده رسوبات را نیز ضدعفونی کنید. تمام رسوبات را داخل ظرفی دیگر بریزید.
جوشاندن
ریختن آب در ظرفی و جوشاندن آن باید تمام میکروبها را از بین ببرد، اما با قرار دادن آب به مدت یک یا دو دقیقه بر روی شعله باعث میشود تا مطمئن شوید که آب ضد عفونی میشود. هنگام جوشیدن آب از درب استفاده کنید که تا آنجایی که ممکن از به هدر رفتن و تبخیر این ماده گرانبها جلوگیری کنید. (بدانید که چگونه در موارد اضطراری مسائل روزمره خود را مدیریت کنید. مثل زمانی که برق قطع میشود و یا آب از ناودان سرازیر میشود.)
کلر
کلر باعث از بین رفتن ویروسها و باکتریها میشود، اما ممکن است تمام انگلها مانند ژیاردیا و کریپتوسپوریدیم را از بین نبرد. آنها در مدفوع برخی از حیوانات یافت میشوند که اغلب باعث آلودگی جریان آبها و دریاچهها میشود.
برای هر لیتر آب، دو تا چهار قطره از کلر سفید ۵٫۲۵ درصد بدون اسانس اضافه کنید (مثل Clorox). این مقدار برای هر گالن هشت تا شانزده قطره است. خوب مخلوط کنید و سی دقیقه یا بیشتر قبل از نوشیدن آن منتظر بمانید تا ضدعفونی شود.
اگر از گرانولهای هیپوکلریت کلسیم استفاده میکنید (اغلب برای ضد عفونی کردن استخرهای شنا استفاده میشود)، این فرایند دو مرحلهای است. ابتدا مواد اولیه را با هم مخلوط کنید: یک قاشق چای خوری از گرانول را در دو گالن آب حل کنید. این محلول اولیه را در جایی نگه دارید و روی آن بنویسید که “سفید کنند، غیر قابل نوشیدن”. این محلول باید حدود دو هفته کنار باشد. بعد یک قسمت از این محلول سفید را به ۱۰۰ قسمت آب اضافه کنید. این مقدار برابر است:
- دو قاشق چای خوری از محلول سفید کننده به یک قوطی یا یک لیتر آب
- هشت قاشق چای خوری از محلول سفید کننده به یک گالن آب
- یک هشتم گالن از محلول سفید کننده به دوازده و نیم گالن آب
خوب مخلوط کنید و بگذارید سی دقیقه قبل از نوشیدن بماند. (قبل از مسافرت به یک کشور خارجی عبارات اضطراری برای این منظور را بیاموزید.)
ید
اگر کسانی که از آب استفاده میکنند و به ید حساسیت دارند، برای ضدعفونی آب از این ماده استفاده نکنید. همچنین ید مانند کلر ممکن است تمام انگلها را از بین نبرد.
هر کدام از موارد زیر را به هر یک لیتر آب اضافه کنید (برای یک گالن آب، مقدار آن را چهار برابر کنید):
- ۱ قرص ید
- ۵ تا ۱۰ قطره از محلول ید ۲ درصد
- ۸ تا ۱۶ قطره محلول پودوئید ید (Betadine) ده درصد
- ۱ تا ۲ پدهای کوچک پوویدون آیوداین یا همان بتادین
خوب مخلوط کنید و حداقل سی دقیقه قبل از نوشیدن بگذارید این محلولها بماند.
UV، اشعه ماوراء بنفش از خورشید
برای ضدعفونی کردن آب میتوان از اشعه ماوراء بنفش خورشید استفاده کرد. ابتدا اطمینان حاصل کنید که اشعه UV میتواند به همه میکروبها در آب دسترسی پیدا کند. آب حداقل باید به اندازهای تمیز باشد که بتوان روزنامه را داخلش گذاشت و حروف آن را خواند. اگر حتی پس از فیلتر کردن آن نیز روشن و شفاف نشد، یک چهارم قاشق غذا خوری نمک به هر قوطی یا لیتر آب میتواند کمک کند تا تمیز شود. اما آگاه باشید که این مقدار نمک حدود شش صد میلی گرم سدیم است و میتواند برای یک فرد دارای رژیم غذایی بدون نمک زیاد باشد. یک رژیم معمولی کم سدیم معمولا بیش از دو هزار میلیگرم در روز را شامل نمیشود. بعضی افراد حتی باید کمتر مصرف کنند.
پس از آن ضد عفونی را شروع کنید. آب را به یک کیسه پلاستیکی شفاف، کوزههای سنگی یا بطریهای پلاستیکی که بیش از دو لیتر در آن جای نمیگیرد، قرار دهید. درب ظرف را ببندید و در کناری قرار دهید تا در معرض نور مستقیم خورشید برای مدت شش یا چهل و هشت ساعت (اگر هوا ابری بود) قرار گیرد. اضافه کردن حدود یک چهارم قاشق چای خوری پراکسید هیدروژن یا آب اکسیژنه ۳ درصد و یا حدود یک اونس آب لیمو یا آهک در هر لیتر آب میتواند زمان اشعه ماوراء بنفش برای کشتن باکتریها را کوتاه کند.
میکروفیلتراسیون یا ریزپالایش
بک پکرها و کسانی که پیاده سفر میکنند اغلب با یک میکروفیلتر قابل حمل سفر میکنند که آب را از وجود موجودات میکروسکوپی پاک میکنند. توصیه میکنیم که یک میکروفیلتر را همیشه همراه داشته باشید تا برای شرایط اضطراری از آن استفاده کنید. هنگام انتخاب یکی از این دستگاهها، مطمئن شوید که فروشنده تضمین میکند که روزنههای بر روی فیلتر آن بزرگتر از یک میکرون نباشد. میکروفیلتراسیون بهتر از استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن انگل است، اما از آنجایی که ویروسها میتوانند کوچکتر از یک میکرون باشند، ممکن است از روزنههای این دستگاهها عبور کنند. بنابراین ترکیب این روش با روش کلر یا ید که در بالا توضیح داده شده ایده آل است. با این حال، بسیاری از دستگاههای فیلتراسیون یک لایه کربن فعال دارند که تعداد زیادی از این ویروسهایی که از این حفرهها میگریزند را جذب میکند.
رسیدن به آب فیلتر شده از طریق میکروفیلتر نیاز به شدت یا نیرویهای دیگری مانند مکش کردن آب از طریق نی فیلتر شده مخصوص دارد. البته هر کدام از میکروفیلترها دستور کار خود را دارند.
اگر گفته میشود که آب لوله کشی قابل نوشیدن است از طریق این راهها میتوانید آن را آزمایش کنید.
منبع: rd
مقالات بیشتر: