یکی از سوالاتی که همیشه راجع به سقف های وافل پرسیده می شود این است که آیا سقف های وافل، امکان اجرا در اسکلت های فلزی را دارند؟ امروز در این مقاله قصد داریم تا پاسخ این سوال را با هم بررسی کنیم.
دو مورد از مهم ترین عواملی که در استحکام و مقاومت ساختمان، اهمیت بالایی دارند، سقف و اسکلت سازه می باشند.
می توان گفت که امروزه در بسیاری از مناطق، در اکثر پروژه های ساختمانی، از اسکلت های بتنی استفاده می شود، اما این نکته را باید در نظر گرفت که در برخی پروژه ها، مهندسان و کارفرمایان، با بررسی و توجه به هزینه ساخت، شرایط آب و هوایی و برخی از مسائل فنی سازی، ترجیحشان این است که از اسکلت های فلزی استفاده کنند.
مرحله بعد، یعنی پس از انتخاب اسکلت سازه، بایستی نوع سقف، توسط مهندسین پروژه انتخاب شود.
یکی از بهترین سقف هایی که در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد، سقف وافل می باشد که قابلیت اجرا بر روی اسکلت های بتنی، فولادی و فلزی را دارد.
دلایلی که باعث می شود بتوان از این سقف در اسکلت های فلزی استفاده کرد را در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد؛ ولی قبل از هر چیز باید به صورت اجمالی با سقف وافل و اسکلت های فلزی آشنا شویم تا بتوانیم راحت تر به بررسی پاسخ سوالتان بپردازیم.
سقف وافل چیست؟
همانطور که از نام سقف وافل پیدا است، طراحی سقف وافل، سقفی به شکل نان وافل (Waffle) می باشد. در واقع سقف وافل، سازه ای بتنی است که از بتن مسلح ساخته می شود.
می توان گفت، بیشترین کاربرد سقف های وافل در سقف هایی با ارتفاع بیش از 12 متر می باشد، مانند سقف ساختمان فرودگاه ها، مصلی، مراکز بزرگ خرید، سالن های عظیم و … .
سقف وافل یا همان سقف مشبک، به دلیل ظاهری زیبا، هزینه ساخت پایین، مقاومت و استحکام بالا و … محبوبیت بالایی در بین مهندسان و طراحان ساختمانی دارد.
برای اجرای سقف وافل، از قالب های وافل استفاده می شود که بستگی به نوع سقف، شکل های مختلفی دارد. به طور مثال قالب های سقف وافل یک طرفه، به شکل مستطیل و قالب های سقف وافل دو طرفه، به شکل مربع می باشند که هر کدام ویژگی های مخصوص خود را دارند. استفاده از قالب وافل، وزن مرده سقف را تا حد زیادی کاهش می دهد؛ زیرا دیگر بتنِ بلا استفاده در سقف استفاده نشده است. این مورد، یکی از مهم ترین ویژگی های تولید قالب سقف وافل، به صورت مشبک می باشد.
برای آشنایی با اجزای سقف وافل، پیشنهاد می کنیم تا دیگر مقالات این سایت را مشاهده و مطالعه کنید.
اسکلت فلزی چیست؟
اسکلت فلزی، یکی از مستحکم ترین نوع اسکلت بندی در ساختمان می باشد. در واقع اسکلت فلزی از فولاد، تیر و ستون تشکیل شده است که متریال اصلی به کار رفته در آن، فولاد است.
مهم ترین اسکلت بندی های ساختمان، اسکلت فلزی می باشد که بخش زیادی از اسکلت های ساختمانی در سطح شهر را تشکیل می دهد. از مهم ترین ویژگی هایی که باعث شده از فولاد در اسکلت های فلزی استفاده شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بسیار بالا
- جوش پذیری بالا
- شکل پذیری مناسب
- خم پذیری بالا
- ارتجاعیت
- همگن بودن
- و …
استفاده از اسکلت های فلزی در ساختمان ها، باعث کاهش شدید وزن سازه ها شده و آن ها را تا حد بسیار زیادی در برابر خرابی ها و عوامل تخریب محیطی مانند زلزله، سیل و … مقاوم ساخته است.
مزایای اسکلت فلزی
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، اسکلت های فلزی دارای ویژگی های زیادی می باشند. این ویژگی ها باعث شده تا مزایای استفاده از این اسکلت ها در سازه های مختلف افزایش یابد.
-
وزن سبک
وزن سبک اسکلت فلزی، یکی از مهم ترین ویژگی های آن است؛ زیرا باعث می شود تا وزن سازه تا حدود بسیار بالایی کاهش یابد؛ همین امر موجب می گردد تا مراحل زیرسازی سازه، آسان تر و کوتاه تر شود. همچنین در هزینه سقف وافل نیز بسیار صرفه جویی خواهد شد.
-
مناسب برای سازه های بلند
استحکام بالای اسکلت فلزی، باعث شده است تا قابلیت این را داشته باشد که در سازه های بلند نیز از آن استفاده شود؛ زیرا سازه های بلند نیازمند متریال زیادی برای ساخت می باشند. پس هزینه و وزن نهایی سازه از مهم ترین عواملی است که در هنگام ساخت به آن توجه می کنند.
به کارگیری اسکلت فلزی، تمامی این نیاز ها را بر طرف می کند؛ زیرا در صورت استفاده از آن، هم هزینه ساخت سازه و هم وزن آن، به طور چشم گیری کاهش خواهند یافت.
-
سرعت بالا در اجرا
یکی دیگر از مهم ترین مزایای استفاده از اسکلت فلزی، سرعت بالا در اجرا می باشد. تنها کاری که نیاز است انجام دهید، بستن پیچ و مهره های قطعات به یک دیگر و سپس جوشکاری قطعات به بهترین شکل ممکن است. وجود این دو مرحله برای اجرای اسکلت فلزی، سرعت این امر را بسیار افزایش داده است.
-
اشغال کمتر فضا
اسکلت فلزی به دلیل اینکه حجم کمتری نسبت به اسکلت های بتنی دارد، فضای بسیار کمتری را اشغال می کند، در نتیجه می توان گفت که فضای مرده محیط، کمتر خواهد شد.
-
مقاوم در برابر ضربه و آسیب
همانطور که اشاره کردیم، اسکلت فلزی، در حالی که از وزن پایینی برخوردار است، مقاومت و استحکام بسیار بالایی را نیز دارا می باشد. به همین دلیل سازه هایی که با استفاده از اسکلت فلزی ساخته می شوند از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند.
اجرای سقف وافل در اسکلت فلزی
در پاسخ به سوالی که شما را تا اینجا کشانده است، باید گفت که بله. اسکلت های فلزی، همانند اسکلت های بتنی، قابلیت این را دارند که در آن ها از سقف وافل استفاده شود، اما این کار نیازمند شرایطی می باشد. آن هم این است که به جای بکارگیری قاب خمشی از سیستم باربری دیوار برشی، استفاده شده باشد.
تنها در این صورت می توان از سقف وافل در اسکلت های فلزی استفاده نمود. همچنین بکارگیری سقف های وافل در اسکلت های فلزی، بیشتر توصیه شده است؛ زیرا در این صورت، ستون ها به صورت ثقلی طراحی می شوند.
به همین دلیل پیمانکار سقف وافل این پروسه را به راحتی انجام می دهد.
تاثیر سقف وافل بر کاهش هزینه های اسکلت فلزی
سقف وافل، همانطور که می دانیم، نسبت به سقف های دیگر دارای وزن پایین تری می باشد. زیرا بتن مرده از ساختار آن به طور کامل حذف شده است. به همین دلیل، استفاده از آن در اسکلت های فلزی به صرفه تر می باشد.
شایان ذکر است برای اجرا و طراحی این نوع سقف ها میتوایند از شرکت هایی مانند فرازمان بهره ببرید. هدف و تلاش این شرکت در جهت ارائه بهترین خدمات می باشد از این جهت سالهاست توانسته است در این زمینه به فعالیت خود ادامه دهد.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و به سفارش فرازمان منتشر شده و وینوک هیچ مسئولیتی در رابطه با آن نمیپذیرد. اطلاعات بیشتر