بررسی وضعیت تحصیل و شغلی مهندس عمران در ایران

یکی از شغل های شناخته شده و معروفی که امروزه در مورد آن آگهی های استخدامی زیادی را می بینیم و افراد زیادی برای استخدام به این شغل گرایش دارند، شغل مهندس عمران است. برای اینکه این موقعیت شغلی پر مخاطب را بیشتر بشناسید به معرفی شغل مهندسی عمران می پردازیم. مهندس عمران به کسی گفته می شود که از صفر تا صد یک پروژه ساخت و ساز را بر عهده می گیرد. این پروژه می تواند یک ساختمان کوچک باشد یا یک آپارتمان چندین طبقه، پروژه های از قبیل راه و جاده، سد، پل، انرژی و … از مهمترین مواردی هستند که یک مهندس عمران نظارت بر کیفیت اجرا و ساخت آن را دارد.

طراحی، ساخت  همراه با برنامه ریزی دقیق و حفظ سلامت افراد و محیط از وظایف اصلی یک مهندس عمران است. آشنایی با مواردی که ذکر خواهیم کرد برای مهندس عمران ضرورت دارد. آشنا بودن با تست مصالح ساختمانی از جمله قیر، بتن و خاک حتما باید مورد انعطاف پذیری و تراکم و مقاومت این مصالح اطمینان داشته باشد. باید با دستگاه های مانند تئودولیت آشنا باشد زیرا آشنایی با ابزارهای مهندسی عمران شرط اجباری برای این شغل است. در مورد مقررات ملی ساختمان اطلاعات دقیقی داشته باشد زیرا ممکن است عدم آشنایی با این مقررات موجب تخریب بنا شود. قدرت تجزیه و تحلیل نقشه و خواندن نقشه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. کنترل کیفیت کار در مقابل کاهش هزینه ها، مدیریت و اشراف کامل از مراحل کار مانند بتن ریزی، آرماتور بندی، سفت کاری و نازک کاری و.. از ملزومات شغل مهندسی عمران بوده و برای این حیطه تعریف شده است.

موقعیت های شغلی مهندس عمران

با توجه به رشد شهرسازی در چندین دهه اخیر در کشور نیاز به مهندس عمران در پروژه های مختلف ساخت و ساز پیش از پیش احساس می شود. استخدام مهندس عمران در دو بخش خصوصی و دولتی انجام می شود.

استخدام دولتی مزیت های مخصوص به خود را دارد بیمه، حقوق ثابت، رفت و آمد توسط ارگان و در برخی از مواقع مسکن نیز برای استخدام شدگان دولتی در نظر گرفته می شود. ساعت کاری آنان طبق اداره بوده اما در صورت نیاز باید در محل پروژه حضور یابند. این ارگان ها افرادی که دارای تحصیلات فوق لیسانس یا دکترا هستند را بهتر استخدام می کنند.

نوع دوم استخدام برای شرکت های خصوصی خواهد بود. بدیهی است که استخدام مهندس عمران در شرکت خصوصی با حقوق بالاتری همراه است. بیشترین شرط استخدام در شرکت خصوصی دقت در تحویل پروژه، داشتن دانش بالا در این زمینه و سرعت عمل مناسب همچنین کاهش هزینه ها برای انجام پروژه مورد نظر از جمله ملاک های است که شرکت های خصوصی برای استخدام مهندس عمران در تهران و سایر استانها در نظر می گیرند. مهندسی عمران ممکن است تمام وقت استخدام شود و در هر ساعتی که نیاز باشد باید بر سر پروژه حضور داشته باشد. محاسبه دقیق پروژه اهمیت بالایی در اجرای بدون نقص دارد بنابراین فردی که استخدام می شود باید به این مورد آگاهی کاملی داشته باشد ممکن است یک اشتباه خیلی کوچک خسارت جبران ناپذیری وارد کند.

در برخی از مواقع نیز مهندس عمران اقدام به ایجاد شرکت خصوصی می کند که شخصا کار و پروژه را قبول می کند که این مورد نیز مورد توجه بسیاری از افراد جویای کار قرار گرفته است. خوشبختانه این شغل برای شروع کار هزینه یا سرمایه نیاز ندارد و فرد از صفر شروع می کند و به درآمد خوبی می رسد. کار را به صورت پروژه ای قبول می کند و در زمان مشخص شده آن را به طرف مقابل تحویل می دهد.

در ادامه به شرح وظایف مهندس عمران می پردازیم که معمولا کارفرمایان در زمان درج آگهی استخدام به این وظایف تاکید می کنند.

وظایف مهندس عمران چیست؟

کارفرمایان معمولا شرایط و وظایف مختلفی را برای افرادی که می خواهند به عنوان مهندس عمران استخدام شوند در نظر می گیرند که برخی از آنها عبارتند از:

  • یک مهندس عمران با توجه به داده و اطلاعاتی که از ناظران پروژه می گیرد باید به تحلیل و بررسی بپردازد و اقدام به نقشه کشی کند.
  • بررسی دقیق محل پروژه و تست خاک این محل اهمیت بالایی دارد. آیا این خاک توانایی نگهداری از این پروژه را دارد؟ این موضوع را باید به خوبی بشناسد.
  • با هزینه مناسبی بتواند پروژه را اجرا و به پایان رساند بدون آنکه هیچ عیب و نقصی داشته باسد و زمان را از دست ندهد.
  • توانایی استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری را داشته باشد و بتواند از این نرم افزارها کمک بگیرد و نقشه را دقیق بکشد.
  • تمامی نقص ها را باید ثبت کند و به شرکت و ارگان مربوطه حتما گزارشات کار را ارائه دهد.
  • نظارت کافی را در تمامی مراحل کار داشته باشد. ایجاد ایمنی لازم از اهمیت بالایی برخوردار است حتما باید ایمنی را در حین کار جدی بگیرد.

تحصیلات مهندس عمران

افرادی که به ادامه تحصیل در زمینه مهندسی عمران دارند باید قبل از ورود به دانشگاه در درس های فیزیک و ریاضیات مهارت و یادگیری بالایی داشته باشند. دروس اختصاصی در این رشته نیز مقاومت مصالح، استاتیک، تحلیل سازه و طراحی سازه های بتنی و فولادی است که حتما باید این دروس را در دانشگاه بخوانند. بعد از قبولی کنکور و گذراندن دوره دانشگاهی و گرفتن مدرک لیسانس در رشته عمران می توانند در حوزه های مختص به این رشته مشغول به فعالیت شوند. گرایش های مربوط به این رشته تحصیلی اعم از: ترافیک، شهرسازی، آب و فاضلاب، راه، ژئوتکنیک، فضای سبز، ترافیک، نفت، خط لوله، نقشه برداری، سازه و ساختمان و… می باشد. برای مشاهده آگهی های استخدام مرتبط با رشته عمران اینجا کلیک کنید.

بازار کار مهندس عمران

استخدام رشته عمران نه تنها در ایران بلکه در همه دنیا رقابت زیادی دارد چون این شغل یکی از ایده‌آل ترین زمینه کاری بوده و رقابت در آن بالا است. اما بازار کاری مناسبی برای افرادی که با مهارت و تجربه بالا هستند وجود دارد. حقوق و مزایای مناسب، موقعیت اجتماعی مناسب از جمله‌ مزیت های این حرفه محسوب می شود. زمینه های مختلف استخدام مهندس عمران عبارتند از: استخدام در زمینه انواع سازه ها، حمل و نقل مانند ساخت جاده، راه آهن یا مسیر فرودگاه و…، بخش های مانند محیط زیست که برای سد بند در مقابل سیل یا آب رسانی به مناطق مختلف کشور و استخدام در زمینه دریایی که مربوط به بندرگاه و دفاع دریایی. برای اطلاع از بهترین مکان ها برای مهندس عمران در سایر کشورهای جهان بیشتر بخوانید.

این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و به سفارش ایران استخدام منتشر شده و وینوک هیچ مسئولیتی در رابطه با آن نمی‌پذیرد. اطلاعات بیشتر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.