در دهههای گذشته پیشرفت علوم و تکنولوژیهای متعدد باعث شده است که بسیاری از صنایع تحولات و تغییرات بزرگی را تجربه کنند. در دنیای امروز مصالح ساختمانی با اهدافی همچون کاهش وزن ساختمانها، افزایش ایمنی سازه، افزایش سرعت ساختوساز، عایقبندی ساختمان و … تولید میشوند. مصالح سنتی علاوه بر هزینههای زیاد، وزن ساختمان را به شدت بالا میبردند و سرعت ساختوساز را نیز کم میکردند.
تری دی پانل یکی از رایجترین و کاربردیترین مصالح مدرن ساختمانی است که امروزه در بسیاری از ساختمانها استفاده میشود. در ادامه مطلب بررسی خواهد شد که تری دی پانل چیست و دارای چه مزایا، معایب و کاربردهایی است.
تری دی پانل چیست؟
تری دی پانلها در اصل به نوعی دیوار پیشساخته و آماده گفته میشوند که از سه بخش اصلی شامل هسته، شبکه و بتن ساخته شدهاند. هسته دیوارهای 3D Panel از جنس فوم پلی استایرن کند سوز (یونولیت) است و شبکههای آن نیز از جنس فولاد میباشند. در اصل شبکههای فولادی در هم تنیده شده و استحکام بالایی ایجاد میکنند و با توجه به آنکه داخل آنها یونولیت قرار میگیرد وزن بسیار کمی دارند. دیوارهای تری دی پانل اولین بار در سال 1967 توسط ویکتور وایزمن ساخته شد و امروزه کاربردهای متعددی در صنعت ساختمانسازی دارند.
انواع تری دی پنل
دیوار تری دی پانل میتوانند در بخشهای مختلفی از ساختمان به کار بروند و از قابلیتها و ویژگیهای منحصربهفردی برخوردارند. در اصل این دیوارهای پیشساخته به دو دسته دیواری و سقفی تقسیم میشوند این دستهبندیها نیز خود دارای زیرمجموعههای متعددی هستند. به صورت کلی میتوان گفت 5 نوع دیوار تری دی پنل وجود دارد که به شرح زیر میباشند:
تری دی پنل سقفی
این پنل از یک هسته یونولیت با ضخامت 100 تا 150 میلیمتر و عرض 80 تا 100 سانتیمتر ساخته شده و میتوانند به شکل افقی یا با شیب کم به عنوان عضو باربر خمشی و دیافراگم افقی به جای مصالحی مانند یونولیت سقفی به کار بروند. بتن روی این پنلها میتواند از 5 تا 7 سانتیمتر ضخامت داشته باشد.
تری دی پنل باربر
همانطور که از نام آن مشخص است این پنل به عنوان دیوار باربر استفاده میشود و از ضخامت، قطر فولاد بیشتر و چگالی بالاتری برخوردار است. این دیوارها میتوانند به سازه اصلی فلزی یا بتنی ساختمان متصل شده و نیروهای جانبی را مهار کنند.
تری دی پنل غیر باربر
این پنلها فقط میتوانند به عنوان یک ابزار جدا کننده بخشهای مختلف ساختمان استفاده شوند و از ضخامت کمتری برخوردارند. همچنین قطر مفتولهای مش این پنل و چگالی آن کمتر است و قابلیت تحمل نیروهای زیاد را ندارد.
تری دی پنل متال فوم
این پنلها نسل دوم پنلهای پیشساختهاند و بر پایه شبکههای فولادی و صفحه پلی استایرن تولید میشوند. تری دی پنل متال فوم میتواند به عنوان چهارچوب و مهاربندی افقی و عمودی استفاده شوند و نیروهای برشی را انتقال بدهند و یا برای اتصال کامل سقفها و دیوارها به کار بروند.
تری دی پنل دکوراتیو
این پنلها در اصل دیوارهای تزئینی هستند و در اجرای دکوراسیون دیوار و سقف ساختمان کاربرد دارند. این پنلها در طرحها و رنگهای مختلف تولید گشته و جایگزین کاغذ دیواری، بلکا، رنگ، نقاشی و … میشوند.
کاربردهای اصلی تری دی پانل چیست؟
همانطور که گفته شد در صنعت ساختمانسازی نوین مواردی همچون سبکسازی، بهینهسازی و صرفهجویی در مصرف انرژی و … اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است به همین دلیل از مصالح مدرن استفاده میشود. از جمله مهمترین کاربردهای تری دی پنل میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- از این پنلها میتوان به عنوان دیوار باربر در ساختمانها استفاده کرد
- این پنلها میتوانند برای پوشش سقف ساختمانها مورد استفاده قرار بگیرند.
- این دیوارها میتوانند برای تفکیک بخشهای مختلف ساختمان و به عنوان دیوارهای غیر باربر مورد استفاده قرار بگیرند.
- این دیوارها میتوانند برای عایقبندی قسمتهای مختلف ساختمان استفاده شوند.
مزایا و قابلیتهای تری دی پانل چیست
در حقیقت دیوارهای پیشساخته امروزه از مواد مختلفی همچون بتن، سیمان، گچ و … تولید میشوند و هر کدام از آنها میتوانند مزیتها و معایب خاص خود را داشته باشند. از جمله مهمترین مزیتها و قابلیتهای دیوارهای تری دی پنل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باعث صرفهجویی در هزینهها و افزایش سرعت ساختوساز میشوند.
- حملونقل و نصب راحتی دارند
- از وزن پایین و انعطافپذیری بالایی برخوردار بوده و دارای قابلیت انبساط و انقباض هستند.
- تنوع بالایی دارند و با محیطزیست سازگارند
- به کاهش وزن سازه، افزایش فضای مفید و کاهش مصرف مصالح مختلف ساختمانی کمک ویژهای میکنند.
- بهراحتی قابل تعویض و تغییر سایز هستند و پرتی و ضایعات ندارند.
- میتوانند در برابر صوت، حرارت و رطوبت عایق مناسبی باشند و در برابر آتشسوزی مقاومت بالایی داشته باشند.
- باعث افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله میشود و عمر مفید آن را افزایش میدهد.
- در برابر ورود موریانه و حشرات مقاوم هستند و از طرحهای مختلفی برخوردارند
- لولههای آب و فاضلاب، برق و تلفن راحت عبور داده شده و در و پنجرهها راحت نصب میشوند.
معایب تری دی پانل چیست؟
دیوارهای تری دی پانل در کنار تمامی مزیتها و قابلیتهای منحصربهفردی که دارند میتوانند معایب و ایراداتی نیز داشته باشند و لازم است که به آنها توجه شود:
- چنانچه این دیوارها دچار آتشسوزی شوند گازهای سمی زیادی متصاعد میکنند.
- از حجم بالایی برخوردارند و هزینه حملونقل آنها زیاد است.
- برای اجرا نیاز به نیروهای متخصص دارند.
- نحوه اتصال قطعات میتواند مشکلات متعددی داشته باشد.
قیمت تری دی پانل
خوشبختانه امروزه میتوان بهراحتی به انواع دیوارهای پیشساخته و همچنین مصالح مدرن و نوین ساختمانی دسترسی داشت. هر کدام از انواع دیوارهای تری دی پانل در صنعت ساختمانسازی کاربردهای متفاوتی دارند و قیمت آنها میتواند تحت تأثیر عوامل و فاکتورهای مختلفی باشد. از جمله مهمترین پارامترهایی که میتوانند در تعیین قیمتتری دی پنل مؤثر باشند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- شرکت تولید کننده تری دی پنل
- ابعاد و اندازههای پنل و همچنین میزان ضخامت آنها
- کیفیت ساخت پنلها و میزان چگالی یونولیت به کار رفته در آن
- حجم و متراژ مورد استفاده از پنلها و هزینههای حملونقل، نصب و اجرا
- نوع اسکلت ساختمانها، تعداد طبقات و ارتفاع طبقات ساختمانی
- نرخ ارز و قیمت مواد اولیه و …
جمعبندی نهایی
استفاده از مصالح مدرن مانند یونولیتها، سقفهای کاذب، دیوارهای پیشساخته و … امروزه در صنعت ساختمانسازی رواج زیادی پیدا کردهاند. استفاده از دیوارهای تری دی پانل میتواند در کاهش وزن سازه، افزایش سرعت ساختوساز، کاهش هزینهها، افزایش ایمنی، عایقبندی ساختمان و … مؤثر باشد. این دیوارهای پیشساخته کاربردهای متعددی به عنوان دیوارهای باربر، دیوارهای غیر باربر، سقف سازه، پارتیشن بندی و … دارند و به افزایش فضای مفید و قابل استفاده ساختمانها کمک ویژهای میکنند.