مهندسین مشاور و مهندسین پیمانکار در رشته عمران چه تفاوتی با هم دارند؟
جوامع و بشریت همیشه به دنبال مهندسان عمران نوآور برای طراحی، توسعه و ساخت طیف وسیعی از پروژههای ساختمانی و شهری هستند تا در دنیای مدرن به بهترین شکل زندگی کنند.
چگونگی شکل گیری شهرها و امکانات آنها، داشتن صنایع پویا و مدرن، کمک به اقتصاد سالم و تأثیر مثبت پایدار بر جامعه همه در میان اثراتی است که امروزه مهندسان عمران دارند.
کار مهندس عمران چیست؟
مهندسان عمران محیطی را که در آن زندگی میکنیم طراحی، خلق، بهبود و محافظت میکنند. آنها برنامه ریزی، طراحی و نظارت بر ساخت و نگهداری سازهها و زیرساختهای شهری، مانند جادهها، راه آهن، فرودگاهها، پلها، بندرها، سدها، پروژههای آبیاری، نیروگاهها و سیستمهای آب و فاضلاب را انجام میدهند. آنها همچنین ساختمانهای بلند و آسمان خراشها را طراح میکنند و میسازند که در برابر همه شرایط آب و هوایی مقاومت باشند و مشکلی برای آنها پیش نیاید.
به طور کلی، مهندسان عمران به دو نوع تقسیم میشوند: مهندسین مشاور و مهندسین پیمانکار. مشاوران مسئول طراحی پروژهها هستند و بیشتر در یک دفتر کار میکنند. اما، پیمانکاران طرحها را تحویل میگیرند و در حین ساخت آنها را اجرا میکنند. پیمانکاران در محیطهای ساختمان سازی کار میکنند و ساخت و ساز را مدیریت میکنند.
بسته به اینکه پیمانکار یا مشاور باشید، فعالیتهای کاری شما میتواند شامل موارد زیر شود:
- انجام مطالعات فنی، تحقیقات و سنجش امکانات در محل ساختمان سازی
- استفاده از طیف وسیعی از نرم افزارهای رایانهای برای طراحیهای دقیق
- انجام محاسبات پیچیده
- برقراری ارتباط با مشتریان و انواع متخصصان از جمله معماران و پیمانکاران دیگر
- مشخص کردن شرح وظایف برای افراد درگیر کار
- نظارت بر روشهای مناقصه
- حل مشکلات طراحی و توسعه
- مدیریت بودجه و منابع پروژه
- برنامه ریزی خرید و تحویل مواد و تجهیزات
- اطمینان از مطابقت پروژه با الزامات قانونی، به ویژه در مورد موارد بهداشت و ایمنی
- ارزیابی پایداری و تأثیرات زیست محیطی پروژهها
- اطمینان از اجرای روان پروژهها و تکمیل ساختارها متناسب با بودجه و زمان
ساعات کاری مهندسین مشاور عموماً ساعات اداری معمول است، که اضافه کاری و کار در روزهای تعطیل نیز دارند که به صورت اضافه کاری برای آنها محاسبه میشود. از طرف دیگر، پیمانکاران اغلب به صورت شیفتی کار میکنند که ممکن است شامل تعطیلات آخر هفته نیز بشود و در همه شرایط آب و هوایی خارج از خانه هستند.
تفاوت این دو حیطه از عمران به تفاوتهای مهندسی عمران با معماری نیز زیاد شباهت دارد. این وظیفه مهندس عمران است که کلیت پروژه را تجزیه و تحلیل کند و امکان طراحیهای ظاهری آن را برای معمار شرح دهد. با این حال، یک معمار مسئولیت اصلی نظارت بر طراحی، زیبایی شناسی و بررسی موقعیت مکانی پروژه را بر عهده دارد.
شرکتهایی که مهندسان عمران میتوانند در آنها کار کنند
- شرکتهای ساختمانی (مشاور و پیمانکار)
- شرکتهای دولتی و خصوصی
- شرکتهای ریلی
- شرکتهای آبرسانی
- شرکتهای تاسیساتی
مهندسان عمران غالباً در یک نوع پروژه یا رشته خاص مانند دریایی، برق، آب و حمل و نقل تخصص دارند. فارغ التحصیلان اغلب به طور مستقیم میتوانند در یکی از شاخههای عمران فعالیت خود را آغاز کنند و باید بگوییم که وضعیت کار برای رشته مهندس عمران در ایران در تمام این زیرشاخهها خوب است و در میان مشاغل آیندهدار شناخته میشوند.
مهارتهای کلیدی برای مهندسان عمران در دو شاخه مشاور و پیمانکار
کارفرمایان به دنبال فارغ التحصیلانی هستند که به خوبی با اهداف کسب و کارها آشنا باشند و توانایی کار در محیط تیمی را داشته باشند. سایر مهارتهای اصلی مهندسان عمران به عنوان مشاور و پیمانکار عبارتاند از:
- مهارت در ریاضی، علوم پایه و فناوری اطلاعات
- توانایی تفکر روشمند و مدیریت پروژهها
- مهارت حل مسئله
- توانایی در انجام کارها در زمان و بودجه محدود و مشخص شده
- توانایی حفظ یک نمای کلی از کل پروژهها، ضمن پرداختن به جزئیات فنی
- مهارت در ارتباط کلامی و نوشتاری و در سطح عالی
- مهارت در مذاکره، نظارت و رهبری
- آگاهی کامل از قوانین مربوطه
آینده شغلی مهندسی عمران برای مهندسین مشاور و پیمانکار
عمران همیشه به عنوان مشاغل آیندهدار به شمار میآید. به همین خاطر و از آنجایی که ساخت و ساز و شهرسازی هیچ پایانی ندارد، پیش بینی شده است که آینده شغلی مهندسی عمران بسیار خوب باشد و این شغل تا سال 2026 به میزان 11٪ رشد داشته باشد.
جمعیت در حال رشد در کشور و دنیا و نیاز به مسکن بیشتر برای اسکان آنها، گسترش سیستمهای حمل و نقل، زیرساختهای تأسیساتی و نگهداری از همه این سیستمها به مهندسان عمران ماهر نیاز دارد. شهرها بدون این مهندسان نمیتوانند به پیشرفت خود ادامه دهند، زیرا آنها هستند که باید پروژهها را مدیریت کنند و اطمینان حاصل کنند که مردم و محیط زیست همیشه در مرکز توجه هستند.
سخن پایانی
مهندسان عمران در هر دو حیطه مشاور و پیمانکار با توجه به دانش و نوع کاری که دارند، میتوانند سازههایی خلق کنند که به نفع بشریت باشد. آنها در ایمن سازی و عملکرد بهتر و توسعه جامعه نقش مهمی دارند.
اگر به مهندسی عمران علاقهمند هستید، باید خیلی زود برای وارد شدن به دانشگاه و گرفتن مدرک آن تصمیم گیری و اقدام کنید تا بتوانید در یکی از دو حالت مشاور و پیمانکار وارد بازار کار شوید. فراموش نکنید که باید مهارت خود در این دو حیطه عمران را نیز افزایش دهید تا بتوانید در بهترین پروژهها فعالیت داشته باشید.