درباره شغل مهندسی عمران و بازار کار آن بیشتر بدانیم

مهندسی، رشته‌های مختلفی را شامل می‌شود که یکی از پرطرفدارترین و البته پرتقاضاترین آنها را می‌توان مهندسی عمران در نظر گرفت. شرایط کار مهندسی عمران به این صورت است که، به ساخت و نگهداری زیرساخت‌هایی مانند جاده‌ها، پل‌ها، ساختمان‌ها یا سازه‌های آبی کمک می‌کند. افراد تحصیل‌کرده در رشته عمران، به ساخت امکانات مورد نیاز برای حمل‌و‌نقل، دریافت آب، برق و کالاها از مکانی به مکان دیگر کمک می‌کنند. در این مقاله قصد داریم تا بیشتر درباره شغل مهندسی عمران و کاری که افراد تحصیل‌کرده در این رشته انجام می‌دهند، بپردازیم.

مهندس عمران چه کاری انجام می‌دهد؟

مهندسان عمران بر پروژه‌های ساختمانی بزرگ و کوچک نظارت دارند و سازه‌های بسیاری را طراحی می‌کنند. آنها همچنین، پروژه‌ها را بر اساس نیازهای بودجه‌ای و عملی بودن ارزیابی می‌کنند. سایر وظایفی که یک مهندس عمران ممکن است انجام دهد عبارت‌اند از:

  • برقراری ارتباط با طیف گسترده‌ای از مشتریان، تامین کنندگان، پیمانکاران فرعی و معماران
  • رفع هرگونه مشکلی که در فرآیندهای طراحی و توسعه رخ می‌دهد
  • نظارت بر خرید تجهیزات و مواد لازم
  • حصول اطمینان از مطابقت پروژه‌ها با مقررات ایمنی و بهداشت و همچنین الزامات قانونی دیگر
  • ارزیابی پایداری پروژه و اثرات زیست محیطی آن
  • انجامِ به موقع پروژه‌های عمومی و در محدوده بودجه تعیین‌شده

زیرشاخه‌های مهندسی عمران

حوزه فعالیت مهندسان عمران بسیار وسیع است و به همین خاطر، زیرشاخه‌های بسیاری برای رشته عمران در نظر گرفته شده است. این زیرشاخه‌ها عبارت‌اند از:

  • مهندسی معماری
  • مهندسی ساخت و ساز
  • مهندسی زلزله
  • مهندسی محیط زیست
  • مهندسی بزرگراه
  • مهندسی آب و سازه‌های هیدرولیکی
  • مهندسی منابع آب

میانگین حقوق و درآمد مهندس عمران

درباره شغل مهندسی عمران

دستمزد مهندسان عمران می‌تواند بر اساس عوامل مختلفی مانند میزان تجربه، موقعیت جغرافیایی یا اندازه پروژه‌هایی که بر آنها نظارت می‌کنند، متفاوت باشد. اما به صورت کلی و طبق گزارش بازار کار، حقوق مهندس عمران در سال ۱۴۰۱ به طور میانگین معمولاً ۷.۲۰۰.۰۰۰ تومان است که این رقم در بالاترین میزان، می‌تواند به ۲۸ میلیون تومان نیز برسد.

مطمئنا میانگین درآمد مهندس عمران در شهرهای بزرگ مانند تهران، می‌تواند متفاوت از دیگر شهرهای کوچک‌تر باشد. علاوه بر این، اگر مهندس عمرانی در شرکت خصوصی مشغول به کار شود، می‌تواند درخواست حقوق بیشتر بدهد.

الزامات تبدیل شدن به یک مهندس عمران موفق

یک مهندس عمران موفق به ترکیبی از تجربه و مهارت‌های خاص نیاز دارد و با کمک این موارد می‌تواند در شغل خود پیشرفت کند و موفق شود. برخی از الزامات شغل مهندسی عمران را در ادامه نام می‌بریم:

تحصیلات

مهندسان عمران معمولاً برای کار در این حوزه، به مدرک لیسانس در مهندسی عمران یا یک رشته مرتبط نیاز دارند که مدت زمان تحصیل در رشته عمران چهار سال است. با توجه به تعداد بالای سازه‌ها و عناصر زیرساختی که مهندسان عمران می‌توانند طراحی، ساخت و نگهداری کنند، تخصص‌های مختلفی برای مهندسان عمران وجود دارد. علاوه بر این، ‌امکان تحصیل در رده کارشناسی ارشد و دکترا نیز برای مهندسان عمران وجود دارد. بررسی فرصت های شغلی عمران در سال گذشته نشان می‌دهد که برخی موقعیت‌های شغلی به مدارک بالاتر از کارشناسی نیاز دارند و برای افزایش شانس استخدام در این موقعیت‌های شغلی، باید به ادامه تحصیل فکر کرد.

آموزش

پس از گرفتن مدرک لیسانس در مهندسی، باید برای کار به عنوان کارآموز آماده شد. مهندسان عمران بیشتر دانش خود را در محل کار و از طریق دوره‌های کارآموزی کسب می‌کنند. پس از گذراندن چند سال کار در مشاغل پایه مهندسی عمران و یادگیری اصول اولیه این حرفه، می‌توان وارد بازار کارِ بزرگتری شد.

گواهینامه‌ها

علاوه بر تحصیل در دانشگاه، دریافت گواهینامه‌ها به متخصصان این امکان را می‌دهد تا دانش و صلاحیت خود را به کارفرمایان فعلی و آینده ثابت کنند.

مهارت‌ها

درباره شغل مهندسی عمران

برخی از حیاتی‌ترین مهارت‌های مورد نیازِ یک مهندس عمران عبارت‌اند از:

مهارت در ریاضی

مهندسان عمران هنگام تجزیه و تحلیل، طراحی و نظارت بر تکمیل پروژه‌های خود از اصول پیشرفته مثلثات، هندسه، حساب دیفرانسیل و انتگرال و سایر مهارت‌های ریاضی استفاده می‌کنند. اندازه و اهمیت پروژه‌هایی که مهندسان عمران مسئول آنها هستند، نشان می‌دهد که آنها به چه میزان باید در محاسبات قوی باشند.

مهارت در رهبری

شما به عنوان یک مهندس عمران، مسئولیت کامل کار تیم خود را در تمام مراحل یک پروژه، از طراحی تا تکمیل، بر عهده دارید. در پروژه‌های عمرانی با طیف وسیعی از متخصصان، مانند تکنسین‌ها، مدیران ساخت‌وساز، نقشه‌برداران یا برنامه‌ریزان در تعامل هستید و باید آنها را برای رسیدن به هدف مشترک یعنی تکمیل پروژه‌ها، هدایت کنید.

مهارت در تصمیم گیری

با توجه به مراحل متعدد و اهداف پروژ‌ه‌های زیرساختی و سیستمی در بخش دولتی و خصوصی، یک مهندس عمران اغلب نیاز به اتخاذ تصمیمات مهم و ظریف دارد. برخی تصمیمات مانند به پایان رساندن کار در مهلت‌های تعیین شده و پایبند بودن به بودجه، برای مهندسان عمران بسیار مهم هستند.

مهارت حل مسئله

به عنوان یک مهندس عمران، شما باید در هر مرحله از پروژه از مهارت‌ها و تجربه کسب شده خود برای ارائه راه‌حل‌های کارآمد، به موقع و مقرون به صرفه استفاده کنید.

مهارت در فناوری اطلاعات

پروژه‌های امروزی به واسطه نرم افزارهای کامپیوتری طراحی و اجرا می‌شوند. مهندسان عمران باید به نرم افزارهایی مانند اتوکد و هر نرم افزار صنعتی یا پروژه‌ای مسلط باشند.

مهارت‌های ارتباطی

مهندسان عمران باید دائماً با افراد زیادی از پیمانکاران گرفته تا مدیریت ارشد و مردم در ارتباط باشند. برای تکمیل یک پروژه، یک مهندس عمران باید توانایی ارائه‌ی واضحِ ایده‌های خود را از طریق گفتار و نوشتن داشته باشد. آنها همچنین باید بتوانند مسائل فنی را به خوبی بیان کنند تا هنگام صحبت با افرادی که هیچ پیشینه فنی ندارند، اصول اولیه پروژه را در مفاهیمی قابل درک توضیح دهند.

مهارت انجام چند وظیفه

یک مهندس عمران معمولاً به طور همزمان روی چندین پروژه کار می‌کند. آنها باید بتوانند کارهای خود را اولویت‌بندی کنند و تمرکز خود را روی کارهای مهم‌تر بگذارند و در عین حال توجه زیادی به جزئیات داشته باشند.

قدم بعدی را برای تبدیل شدن به یک مهندس عمران بردارید

درباره شغل مهندسی عمران

مهندسی عمران می‌تواند شما را به فردی موثر در جامعه تبدیل کند. مشاغل مهندسی عمران قرار است بین سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ رشد بسیاری داشته باشد. افرادی که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند و کار خود را در این حیطه انتخاب کنند، می‌توانند از همین امروز کار خود را آغاز کنند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.